DISTRIBUIȚI
Twitter

Un mic grup de manifestante, majoritatea cu chipul descoperit, au ieşit marţi în stradă la Kabul pentru a protesta împotriva deciziei talibanilor de a le obliga pe femei să poarte în public vălul integral, au constatat jurnaliştii AFP, potrivit agerpres.

„Dreptate, dreptate! Burqa nu ne aparţine”, au scandat femeile, care au reuşit să parcurgă aproape 200 de metri în centrul capitalei, înainte de a fi oprite, cu calm, de talibani care au cerut de asemenea presei să părăsească zona.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei franceze îl face PRAF pe Putin: ‘Se află într-o stare de negare!’ – Black News

Manifestaţia vine după ce sâmbătă guvernul de la Kabul a publicat un decret aprobat de liderul suprem al talibanilor şi Afganistanului, Hibatullah Akhundzada, ce le ordonă femeilor să-şi acopere complet corpul şi faţa în public.

Talibanii au mai indicat că este preferabil ca femeile „să stea acasă”, dacă nu există un motiv presant de a ieşi.

„Vrem să trăim ca fiinţele umane, nu ca nişte animale ţinute captive într-un colţ al casei”, a declarat public una dintre manifestante, prezentându-se ca Saira Sama Alimyar.

Decretul nu a fost pus în practică imediat în capitala afgană, multe femei continuând să meargă pe stradă cu faţa descoperită sau ascunsă cu o mască.

După revenirea talibanilor la putere în Afganistan, în august, odată cu retragerea forţelor internaţionale, femeile au încercat să-şi apere drepturile, ieşind în stradă la Kabul şi în alte oraşe importante, dar manifestaţiile s-au rărit după ce numeroase protestatare au fost reţinute şi ţinute în arest uneori timp de câteva săptămâni.

Citeşte şi: Al treilea suspect în asasinarea preşedintelui haitian a fost arestat în SUA – Black News

Decretul nu le sancţionează direct pe femei, stipulând în schimb că, în cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanţă forţele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate „fi reţinut pentru trei zile şi, în ultimă instanţă, predat tribunalelor ca să-şi primească pedeapsa”.

Noile restricţii, care au fost denunţate de SUA şi ONU, confirmă radicalizarea talibanilor, care au încercat iniţial să pară mai deschişi decât în timpul regimului dintre 1996 şi 2001, mai notează AFP.