DISTRIBUIȚI

Australienii trebuie să fie pregătiţi să facă faţă unor dezastre „mai frecvente şi mai grave” din cauza schimbărilor climatice, a avertizat vineri o comisie de anchetă privind incendiile forestiere care au devastat insula-continent în 2019 şi 2020, relatează AFP, potrivit agerpres.

Incendii se produc în fiecare an în Australia la finalul iernii australe, însă anul trecut au fost extrem de grave, provocând moartea a 33 de persoane şi distrugând o suprafaţă egală cu cea a teritoriului Regatului Unit sau a Ghanei.


Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

„Ceea ce a fost fără precedent acum este viitorul nostru”, a avertizat Comisia de anchetă regală responsabilă cu o mai bună pregătire a Australiei în faţa dezastrelor naturale.

Potrivit comisiei, catastrofele nu doar că „vor fi, din păcate, mai frecvente şi mai grave”, ci „ne putem aştepta şi la fenomene mai periculoase simultane şi consecutive”.

„În ultimele 12 luni au fost valuri de căldură, incendii forestiere şi secetă, urmate de furtuni violente, inundaţii şi o pandemie”, a reamintit comisia.

Incendiile, care au durat nouă luni şi s-au încheiat în martie, au ucis sau au condus la deplasarea a aproape trei miliarde de animale, provocând economiei australiene pierderi de circa 7 miliarde de dolari (6 miliarde de euro).

Costul anual al dezastrelor ar putea creşte până la aproximativ 27 de miliarde de dolari până în 2050, fără a lua în considerare agravarea încălzirii climatice „inevitabilă în următoarele două decenii”.

„Ca urmare, nivelul mării ar trebui să crească în continuare. Numărul cicloanelor ar urma să scadă, însă vor creşte în intensitate. Inundaţiile şi incendiile forestiere urmează să devină mai frecvente şi mai intense”, a estimat comisia.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Printre cele 80 de recomandări ale sale, raportul solicită date mai bune cu privire la modul în care încălzirea globală va avea consecinţe asupra anumitor domenii.

În mai multe ocazii, premierul australian Scott Morrison a minimizat legătura dintre schimbările climatice şi incendii, rămânând un susţinător ferm al industriei miniere foarte puternice şi profitabile din Australia.