DISTRIBUIȚI

O alunecare de teren produsă în zona unei mine de jad situată în nordul Myanmar a ucis cel puţin 126 de persoane, au anunţat joi serviciile de urgenţă. Acesta este cel mai grav accident survenit în ultimii ani în regiunea minieră cunoscută pentru condiţiile periculoase, relatează DPA, potrivit agerpres.

Alunecarea de teren s-a produs joi dimineaţă în jurul orei 7:30 (1:00 GMT), a declarat Khin Maung Myint, reprezentant al conducerii oraşului Hpakant din partea partidului Liga Naţională pentru Democraţie (NLD), aflat la guvernare. „Cadavrele sunt transportate la morgă”, a precizat el pentru DPA.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Victimele căutau jad în mina deschisă din satul Wai Khar când au fost surprinse de un val de noroi, pe care serviciile de salvare l-au pus pe seama ploilor musonice abundente.

Este cel mai grav accident produs în Hpakant, situat în statul Kachin din Myanmar, după o alunecare de teren din 2015 care a ucis 115 persoane.

Alunecările de teren produse în această regiune au provocat 58 de morţi în 2019 şi 95 anul anterior, conform datelor compilate din media locale de openjadedata.org.

Numeroşi lucrători migranţi din Hpakant câştigă bani căutând prin movilele uriaşe de deşeuri miniere în speranţa de a găsi bucăţi de jad trecute cu vederea.

Potrivit lui David Mathieson, analist independent care acoperă zona Myanmar, partidul NLD a întreprins prea puţine demersuri în vederea îmbunătăţirii condiţiilor periculoase pentru mineri, de la venirea la putere, în urmă cu cinci ani, după decenii de conducere militară. „Cred că starea minerilor este cea mai mică dintre preocupările NLD”, a declarat el pentru DPA. „Au dat dovadă de prea puţin interes pentru îmbunătăţirea siguranţei în toate sectoarele miniere, mai ales într-un loc precum Hpakant”, a adăugat el.

Oraşul minier este similar unui „fief de lăcomie scăpat de sub control din Naypyitaw”, a adăugat Mathieson cu referire la capitala administrativă a ţării. „Astfel de accidente se întâmplă atât de des încât sunt uşor de ignorat”, a precizat el.

Industria jadului din Myanmar valorează aproximativ 31 de miliarde de dolari pe an, sumă echivalentă cu aproximativ jumătate din produsul intern brut al ţării, potrivit unei estimări din 2015 a organizaţiei Global Witness. Însă, mare parte din venituri sunt realizate pe piaţa neagră şi nu ajung niciodată în vistieria statului, potrivit aceleiaşi organizaţii.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Kachin a fost răscolit de conflicte după încetarea focului între rebelii din Armata de Independenţă din Kachin şi armata din Myanmar, în 2011.

Industria jadului din zonă este controlată de elite influente care au preluat controlul asupra minelor de mai multe miliarde de dolari sub fosta dictatură militară din Myanmar, potrivit Global Witness. Organizaţia a acuzat industria că a contribuit la alimentarea conflictului, precizând că un acord de pace, care ar presupune distribuirea echitabilă a resurselor statului, ar aduce pierderi considerabile familiilor militare influente.