DISTRIBUIȚI

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’, transmit agenţiile internaţionale de presă.


Cu puţin timp înainte, parlamentul Cataloniei a adoptat o moţiune privind începere unui ‘proces constitutiv’ pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP – partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont – şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Moţiunea, care fusese înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si şi CUP, prevede ‘constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social’.

Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a făcut apel la calm şi a dat asigurări că ordinea constituţională la vi restabilită în Catalonia.