DISTRIBUIȚI
BARCELONA, SPAIN - MARCH 12: A woman wearing protective mask walks the tourist spot of Las Ramblas street on March 12, 2020 in Barcelona, Spain. The number of people confirmed to be infected with the coronavirus (COVID-19) in Spain has increased to at least 2,968, with the latest death toll reaching 87, according to the country’s Health Ministry. As part of the measures against the virus expansion the Government has shut schools in Madrid, Catalonia and Basque Country. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Regiunea spaniolă Catalonia a decis să pună capăt începând de vineri obligativităţii de prezentare a unui „permis sanitar” pentru a intra în baruri, restaurante şi săli de sport, considerând această formalitate drept lipsită de eficacitate în faţa contagiozităţii variantei Omicron a noului coronavirus, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

„O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (…), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala”, a explicat într-un comunicat guvernul regional catalan, care urmează astfel recomandarea unui comitet de experţi.


Citeşte şi: Canada sprijină Ucraina cu echipamente neletale – Black News

„În consecinţă, eficacitatea utilizării obligatorii a certificatului COVID scade”, se adaugă în comunicatul citat.

Decizia a fost publicată joi în monitorul oficial regional.

În Catalonia, regiune turistică unde trăiesc 7,7 milioane de oameni, aşa-zisul permis sanitar este cerut de la finele lui noiembrie anul trecut la intrarea în baruri, restaurante şi săli de sport.

Deşi numărul de cazuri de infectare se menţine foarte ridicat în Catalonia, spitalele nu mai sunt saturate în măsura în care autorităţile să considere că se poate ajunge la cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, regiunea a ridicat majoritatea restricţiilor, marţi fiind anulate limitele de ocupare a restaurantelor şi limita de zece persoane pentru reuniuni private.

Acum o săptămână a fost ridicată şi interdicţia de circulaţie între 1.00 şi 6.00 a.m. impusă de la sfârşitul lui decembrie într-o mare parte din regiune, inclusiv la Barcelona, singura restricţie ce rămâne în vigoare fiind închiderea discotecilor.

Citeşte şi: Un soldat al Gărzii Naţionale din Ucraina şi-a împuşcat mortal cinci camarazi – Black News

În Spania, unde regiunile sunt competente în materie de sănătate, unele dintre administraţiile locale au instaurat permisul sanitar pentru acces într-o serie de spaţii publice.

În pofida ratei ridicate de vaccinare – 90,7% din populaţia de peste 12 ani vaccinată cu „schema completă” -, cazurile de infectare cu noul coronavirus au explodat de la finele lui decembrie în Spania, care înregistrează una din cele mai mari incidenţe din Europa.