DISTRIBUIȚI
BARCELONA, SPAIN - MARCH 12: A woman wearing protective mask walks the tourist spot of Las Ramblas street on March 12, 2020 in Barcelona, Spain. The number of people confirmed to be infected with the coronavirus (COVID-19) in Spain has increased to at least 2,968, with the latest death toll reaching 87, according to the country’s Health Ministry. As part of the measures against the virus expansion the Government has shut schools in Madrid, Catalonia and Basque Country. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Catalonia a eliminat joi unele dintre restricţiile antiepidemice, permiţând sălilor de sport să se redeschidă şi rezidenţilor să se deplaseze în afara localităţilor lor de domiciliu, după ce numărul infectărilor şi cel al spitalizărilor cauzate de noul coronavirus au început să scadă, informează Reuters, potrivit agerpres.

Numărul mediu al cazurilor de COVID-19 raportate la 100.000 de locuitori în această regiune a Spaniei a scăzut la 494 miercuri, în coborâre faţă de valoarea de 589 înregistrată în urmă cu o săptămână şi de vârful de 620 anunţat la jumătatea lunii ianuarie.


Citește și : Administraţia Biden NU VREA să discute DIRECT cu Maduro

„Credem că am lăsat în urmă vârful celui de-al treilea val”, a declarat secretarul general pentru Sănătate din Catalonia, Marc Ramentol, într-o conferinţă de presă. El a avertizat însă că există în continuare un risc sporit generat de noile variante ale virusului SARS-CoV-2, presiunea intensă exercitată asupra spitalelor şi lentoarea campaniei de vaccinare.

Începând de luni şi pentru o perioadă iniţială de 14 zile, barurile şi restaurantele vor putea să servească clienţi aşezaţi la mese pentru o oră suplimentară la mic dejun şi la prânz, în timp ce pentru restul zilei aceste stabilimente vor trebui să se rezume în continuare doar la vânzarea de mâncăruri la pachet.

O măsură de lockdown care interzicea rezidenţilor să îşi părăsească localităţile de domiciliu, cu excepţia deplasărilor în interese profesionale şi a celor generate de motive medicale, va fi la rândul ei relaxată.

Sălile de sport, care au fost închise pentru o lună, vor putea să se redeschidă la 30% din capacitate, iar unele dintre cursurile universitare pentru studenţii din primul an de studii vor putea să aibă loc în format fizic.

Catalonia continuă să se afle pe locul al doilea în clasamentul celor mai afectate regiuni din Spania, iar multe alte restricţii adoptate la începutul lunii ianuarie vor rămâne în vigoare.

Citește și : Igor Matovic promite o lege pentru protejarea jurnaliştilor din Slovacia

Magazinele mari şi mallurile vor rămâne închise, în timp ce majoritatea magazinelor mici din categoria unităţilor non-esenţiale vor putea să rămână deschise doar de luni până vineri. Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii între orele 22:00 şi 06:00 va rămâne şi ea în vigoare.

Incidenţa virală la nivel naţional a început la rândul ei să scadă, însă Spania continuă să ocupe locul al treilea în lume în ceea ce priveşte numărul zilnic de infectări cu noul coronavirus, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la Reuters.