DISTRIBUIȚI
The Hill

Casa Albă a transmis miercuri că o jurnalistă a televiziunii de sport ESPN ar trebui demisă pentru că l-a calificat pe Twitter pe preşedintele american Donald Trump drept ‘naţionalist alb’, relatează AFP.

„Este unul din cele mai scandaloase comentarii care se pot face şi cred că este cu siguranţă un motiv de demitere pentru ESPN”, a comentat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Huckabee Sanders, întrebată despre mesajul jurnalistei Jemele Hill, co-prezentatoare a Sportscenter, principala emisiune a postului de televiziune.


Originară din Detroit, jurnalista, de culoare, a scris luni că Donald Trump este „cel mai ignorant şi insultător preşedinte” din întreaga sa viaţă, iar apoi a afirmat că liderul de la Casa Albă este „un naţionalist alb care s-a înconjurat în bună măsură de naţionalişti albi”.

Acest caz survine în contextul în care preşedintele este acuzat că nu a condamnat cu suficientă fermitate o adunare a unor membri ai extremei-drepte la Charlottesville la mijlocul lunii august. Manifestaţia a luat o turnură dramatică: o femeie de 32 de ani a fost ucisă de un simpatizant neonazist după ciocniri între naţionalişti albi şi militanţi antirasişti.

Conservatorii americani reproşează de asemenea televiziunii sportive comentariile sale prea politice.

În faţa criticilor, ESPN, care este deţinut de Disney, a transmis într-un comunicat că afirmaţiile jurnalistei „nu reflectă poziţia ESPN”, dând asigurări că Jemele Hill „a recunoscut că actul său a fost deplasat”.