DISTRIBUIȚI
Salon

Avocatul Casei Albe Ty Cobb a dat asigurări că preşedintele american Donald Trump nu ia în considerare şi nu discută despre demiterea procurorului special Robert Mueller, care anchetează presupusa ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, relatează luni Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

Cobb a făcut aceste precizări duminică, după ce Trump a formulat critici referitor la comisia de anchetă condusă de Mueller.


Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

„În răspuns la speculaţiile din media şi întrebările pe acest subiect adresate administraţiei, Casa Albă confirmă din nou că preşedintele nu ia în considerare şi nu discută demiterea procurorului special Robert Mueller”, a subliniat avocatul într-un comunicat.

Preşedintele a lansat atacuri repetate la adresa lui Mueller, într-o serie de mesaje difuzate pe Twitter în cursul weekendului.

„S-a bazat pe activităţi frauduloase şi pe un Dosar Fals plătit de Corupta Hillary (Clinton, fosta sa rivală democrată în alegerile din 2016) şi DNC (Comitetul Naţional Democrat) şi folosit incorect la Tribunalul FISA (instanţă federală creată în baza legii americane privind monitorizarea presupuşilor spioni străini) pentru supravegherea campaniei mele. VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE!” – a afirmat Trump într-unul din mesaje.

„De ce sunt în echipa lui Mueller 13 democraţi înrăiţi, câţiva mari susţinători ai Coruptei Hillary şi Zero republicani?” – a mai transmis liderul de la Casa Albă, adăugând că „Totuşi, nu e NICIO CÂRDĂŞIE!”.

Citeşte şi: Un angajat al consulatului francez din Ierusalim a fost arestat pentru trafic de arme în teritoriile palestiniene

Mesajele preşedintelui au stârnit îngrijorare în rândul legislatorilor şi chiar unii aleşi ai Partidului Republican al lui Trump l-au sfătuit să renunţe la astfel de ameninţări. Senatorul republican Lindsey Graham a declarat presei că Mueller „trebuie să-şi poată face treaba independent de orice influenţă politică”, iar dacă Trump încearcă să-l demită, „ar fi începutul sfârşitului preşedinţiei sale”.

Legislatorii şi-au exprimat de asemenea consternarea faţă de concedierea, vineri, a fostului director adjunct al FBI Andrew McCabe, care demisionase din funcţie la sfârşitul lui ianuarie, rămânând însă angajat al poliţiei federale americane. El a fost concediat de procurorul general al SUA, Jeff Sessions, cu câteva zile înainte de pensionare. Înaltul funcţionar era de mai multe luni ţinta criticilor preşedintelui Trump. Şeful statului i-a reproşat public lui Sessions că nu l-a demis pe McCabe când acesta ocupa funcţia de director adjunct al FBI.