DISTRIBUIȚI
ABC News - Walt Disney

Statele Unite sunt „foarte deschise” la impunerea de sancțiuni asupra industriei petroliere și de gaze naturale din Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că este evaluat posibilul impact asupra piețelor globale și a prețurilor energiei din SUA, relatează Reuters, informează mediafax.

Întrebată dacă Washingtonul și aliații săi occidentali vor aplica sancțiuni asupra vastului sector energetic al Moscovei, Psaki a declarat într-un interviu pentru MSNBC: „Suntem foarte deschiși”.


Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

„Ne gândim la asta. Este foarte mult pe masă, dar trebuie să cântărim care va fi impactul”, a adăugat ea.

Deși Statele Unite nu au vizat încă vânzările de petrol rusesc ca parte a sancțiunilor economice de amploare impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, comercianții americani au acționat deja pentru a pune în așteptare aceste importuri, perturbând piețele energetice.

Administrația președintelui Joe Biden a declarat că ar putea bloca petrolul rusesc dacă Moscova își continuă agresiunea împotriva Kievului. Cu toate acestea, Psaki a declarat miercuri că Casa Albă analizează modul în care acest lucru ar putea afecta piețele.

Prețul petrolului a atins maximele ultimilor opt ani la aproape o săptămână de la invadarea Ucrainei de către Moscova, atingând un vârf de 113,02 dolari pe baril miercuri, înainte de a se relaxa la 111,53 dolari. Între timp, producătorii de petrol din OPEC+, reuniți miercuri, intenționează să se limiteze la creșteri modeste ale producției, potrivit unui proiect de plan consultat de Reuters.

Citește și : Serbia este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina

 

„Ceea ce luăm în calcul… este și modul în care putem maximiza impactul și presiunea asupra președintelui (rus) (Vladimir) Putin și a sectorului financiar…”, a spus Psaki. „Dar vrem să minimizăm impactul asupra pieței globale și asta include piața globală a petrolului și impactul prețurilor la energie pentru poporul american. Nu încercăm să ne facem rău nouă înșine, ci președintelui Putin și economiei rusești”, a adăugat Psaki.

Marți, Statele Unite și aliații lor au convenit să elibereze 60 de milioane de barili din rezervele de petrol pentru a contribui la compensarea întreruperilor în aprovizionare.