DISTRIBUIȚI

Fiji se alătură Cadrului Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF) al preşedintelui Joe Biden, devenind prima ţară insulară din Pacific în acest plan ce face parte dintr-un efort al Statelor Unite de a contracara influenţa regională în creştere a Chinei, a anunţat joi Casa Albă, citată vineri de Reuters, potrivit agerpres.  

Anunţul a venit în timp ce ministrul chinez de externe Wang Yi a început un amplu turneu în ţările insulare din Pacific – inclusiv Fiji -, o regiune ce devine un front din ce în ce mai tensionat în competiţia pentru influenţă dintre Beijing şi Washington.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Wang a sosit în regiune în această săptămână căutând să obţină un acord cu 10 ţări din rândul naţiunilor insulare asupra securităţii şi comerţului, acord ce deranjează Statele Unite şi aliaţii lor din Pacific.

Casa Albă a salutat Fiji ca membru fondator al IPEF, despre care spune că include acum ţări din Asia de Nord-Est şi Sud-Est, Asia de Sud, Oceania şi Insulele Pacificului.

„Suntem uniţi în angajamentul nostru pentru o regiune Indo-Pacifică liberă, deschisă şi prosperă”, a precizat, într-un comunicat, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, subliniind perspectiva valoroasă reprezentată de Fiji în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Odată cu alăturarea Fiji, IPEF reprezintă acum întreaga diversitate regională a Indo-Pacificului, a spus el.

Biden a lansat oficial IPEF la începutul acestei săptămâni în timpul primei sale călătorii ca preşedinte în Asia, care aşteaptă continuarea angajamentului economic al SUA.

Fiji este a 14-a ţară ce se alătură discuţiilor IPEF, care exclude China.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, întrebat despre alăturarea Fiji în IPEF, a declarat reporterilor vineri la Beijing că regiunea Asia-Pacific „nu ar trebui să devină o tablă de şah geopolitică”.

Washingtonului i-a lipsit un pilon economic al angajamentului său în regiunea Indo-Pacifică după ce fostul preşedinte Donald Trump a ieşit dintr-un acord comercial multinaţional trans-Pacific, în parte din cauza îngrijorării cu privire la locurile de muncă din Statele Unite.