DISTRIBUIȚI
saludmovil.com

Casa Albă a prezentat miercuri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, o strategie menită „să pună capăt epidemiei până în 2030” în SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să evoce liniile directoare ale acestei strategii ce vizează să reducă cu 75% până în 2025 a numărului de infecţii cu virusul HIV şi cu 90% până în 2030, potrivit unei foi de parcurs elaborate de Administraţia americană.


Citește și : Antony Blinken felicită poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale

Este vorba de a pune în aplicare o strategie „mai coordonată şi mai integrată”, potrivit unei surse a Casei Albe care a solicitat anonimatul.

Mai mult decât dimensiunea medicală, executivul american doreşte să aibă în vedere factorii sociali, precum dificultăţile de acces la o locuinţă, sau insecuritatea alimentară, care pot influenţa diagnosticul sau tratamentele.

Administraţia Biden doreşte totodată să considere rasismul drept „o ameninţare la sănătatea publică”, în măsura în care discriminările afectează accesul la îngrijirile medicale sau sporesc riscul de a contracta HIV.

Mai mult decât a preveni noi infecţii, această strategie vizează să amelioreze calitatea vieţii a 1,2 milioane de persoane seropozitive în prezent în SUA, mai ales în rândul celor vârstnici.

Citește și : Instituţiile UE transmit mesaje de felicitare de Ziua Naţională a României

În 2019, numărul infecţiilor cu HIV în SUA a ajuns la 34.800. Această cifră, în scădere cu 8% între 2015 şi 2019, reprezintă „un semn de progres încurajator”, dar care rămâne „inegal” în funcţie de populaţiile vizate, este de părere Administraţia Biden.

SIDA a ucis aproximativ 700.000 de persoane în SUA, de când autorităţile sanitare au semnalat primele cazuri în urmă cu 40 de ani, notează Casa Albă.