DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Casa Albă a apreciat miercuri că ‘misiunea militară’ vizând eradicarea grupării jihadiste Statul Islamic în Siria se apropie de final, dar nu a indicat un posibil calendar pentru retragerea trupelor americane, informează AFP, potrivit agerpres.

La câteva zile după declaraţiile preşedintelui Donald Trump în favoarea unei retrageri rapide a celor circa 2.000 de soldaţi americani detaşaţi în Siria, executivul american a dat publicităţii un comunicat respingând de facto o plecare în timpul apropiat a acestora de pe teritoriul sirian.


Citește și : Erdogan, Putin şi Rohani vor o „încetare a focului durabilă” în Siria

Menţionând că gruparea Statul Islamic a fost ‘aproape complet distrusă’, executivul american subliniază că SUA şi partenerii lor rămân hotărâţi să elimine ‘mica prezenţă a Statului Islamic în Siria, care nu a fost încă eradicată’.

‘Vom continua să discutăm cu aliaţii şi prietenii noştri despre viitor’, adaugă comunicatul, care în niciun moment nu evocă retragerea trupelor americane din Siria.

‘Ne aşteptăm ca ţările din regiune şi dincolo de aceasta, precum şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să acţioneze în favoarea păcii şi pentru a se asigura că Statul Islamic nu o să mai reapară niciodată’, adaugă Casa Albă.

Numeroşi responsabili ai administraţiei americane au pledat în ultimele zile pentru o prezenţă durabilă în Siria, până când ‘stabilizarea’ acestei ţări nu se va fi încheiat.

Citește și : Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta cazul Skripal