DISTRIBUIȚI
John Kirby, National Security Council Coordinator for Strategic Communications, takes part in White House Press Secretary Karine Jean-Pierre’s press briefing at the White House in Washington, U.S., August 2, 2022. REUTERS/Leah Millis

Administraţia de la Washington a exprimat „preocupări profunde”, vineri, în legătură cu iniţiativele Chinei de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina, avertizând că instituirea în acest moment a unui armistiţiu ar legitima ocupaţia militară rusă prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite , informează mediafax.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a transmis vineri „preocupările profunde” ale Washingtonului privind abordarea Chinei. „Un armistiţiu în acest moment ar fi o ratificare a cuceririlor ruse. Şi ar fi continuarea încălcării Cartei ONU. Rusia ar fi liberă să utilizeze armistiţiul pentru consolidarea poziţiilor în Ucraina, pentru a-şi reconstrui forţele, a le reechipa şi revigora, astfel încât să iniţieze noi atacuri asupra Ucrainei atunci când vor. Nu cred că iniţiativa Chinei ar fi un pas spre o pace corectă şi durabilă”, a declarat John Kirby, citat de postul de televiziune CNN şi de publicaţia The Hill.


Citește și : Curtea Penală Internaţională emite un mandat de ARESTARE împotriva lui Putin pentru presupuse crime de război

Referindu-se la planul preşedintelui Chinei, Xi Jinping, de a se deplasa în Rusia pentru o întrevedere cu omologul său, Vladimir Putin, John Kirby a afirmat că Preşedinţia SUA speră că liderul de la Beijing va discuta şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Joseph Biden menţine disponibilitatea de a discuta cu Xi Jinping, dar deocamdată nu există niciun plan activ pentru o conversaţie, a subliniat Kirby.

Administraţia Chinei a îndemnat, joi, Ucraina şi Rusia să iniţieze urgent negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar, care ar putea scăpa de sub control. Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a discutat, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. „China se teme că actuala criză s-ar putea agrava şi ar putea deveni incontrolabilă. Sperăm că toate părţile îşi vor păstra calmul, vor da dovadă de reţinere, vor relua cât mai rapid negocierile de pace şi vor reveni la un parcurs de soluţionare politică”, a declarat Qin Gang. Dmitro Kuleba a afirmat că a evidenţiat, în conversaţia cu ministrul chinez de Externe, „semnificaţia principiului integrităţii teritoriale”, subliniind că Rusia trebuie să îşi retragă în totalitate trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. „Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Citește și : Iulia Timoşenko: Putin este perfect raţional şi ştie foarte bine ce rău provoacă în Ucraina

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”.