DISTRIBUIȚI
WASHINGTON - OCTOBER 24: (AFP OUT) The early morning sun begins to rise behind the White House October 24, 2005 in Washington, DC. This week, Federal prosecutor Patrick Fitzgerald may announce the grand jury finding's in the CIA leak investigation. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Casa Albă a atras atenţia Islamabadului sâmbătă că eliberarea unuia dintre presupuşii responsabili ai atentatelor de la Mumbai din 2008, Hafiz Saeed, va avea „repercusiuni” asupra relaţiilor dintre cele două ţări, apreciind că justiţia pakistaneză merge „în direcţie greşită”, relatează agerpres .

„Dacă Pakistanul nu ia măsurile legale pentru a-l aresta pe Saeed şi a-l pune sub acuzare pentru crimele sale, lipsa lui de acţiune va avea repercusiuni asupra relaţiilor bilaterale şi a reputaţiei Pakistanului în lume”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.


Justiţia pakistaneză a ordonat în cursul săptămânii eliberarea lui Hafiz Saeed, în arest la domiciliu din luna ianuarie.

Înainte de arestul la domiciliu, acest controversat lider religios care este unul dintre cele mai căutate personaje de către New Delhi, trăia în libertate deplină în Pakistan, de unde lansa frecvent îndemnuri la jihad contra Indiei.

Citește și : Un avion încărcat cu ajutoare umanitare a aterizat la Sanaa

„Eliberarea lui Saeed merge în direcţie greşită”, şi-a exprimat regretul preşedinţia SUA. Vineri, Departamentul de Stat se declarase „profund îngrijorat” în legătură cu acest subiect.

Comunicatul Casei Albe a reamintit că Trezoreria americană l-a desemnat Hafiz Saeed ca fiind „terorist internaţional” şi că Statele Unite oferă din 2012 o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care poate duce la arestarea sau trimiterea lui în faţa justiţiei.

„Punerea în libertate a lui Saeed fără a fi inculpat sau condamnat trimite un mesaj profund îngrijorător legat de angajamentul Pakistanului de a lupta împotriva terorismului internaţional şi merge în direcţie contrară declaraţiilor acestei ţări de a nu oferi adăpost teroriştilor pe teritoriul său”, şi-a exprimat regretul Casa Albă.

Atentatele de la Mumbai, care au fost comise în faţa camerelor de televiziune din lumea întreagă, au făcut 166 de morţi în 2008. Timp de trei zile, echipe de comando indiene au luptat pentru a elibera diferite puncte ale oraşului din mâinile atacatorilor.