DISTRIBUIȚI
ABC News

Preşedinţia sud-coreeană l-a acuzat luni pe fostul consilier american pentru securitate naţională, John Bolton, că „deformează” realitatea în relatarea pe care o face în cartea sa în ceea ce priveşte procesul diplomatic cu Phenianul şi că în acest fel compromite viitoarele negocieri asupra programului nuclear, informează AFP, potrivit agerpres.

În cartea sa, „The Room Where It Happened”, ce va apărea marţi, Bolton, care a fost destituit în septembrie, îl critică atât pe preşedintele american Donald Trump, cât şi pe omologul său sud-coreean Moon Jae-in pentru atitudinea lor în timpul numeroaselor summituri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, ce au însoţit procesul de detensionare din peninsulă începând cu 2018.


Citește și: Iranul trimite o navă plină cu alimente în Venezuela

Consilierul pe probleme de securitate al lui Moon, Chung Eui-yong, cel care l-a anunţat pe Trump că liderul nord-coreean vrea să-l întâlnească şi care este menţionat de mai multe ori în carte, a apreciat că Bolton „nu reconstituie faptele exact” şi că „o mare parte deformează mult realitatea”.

Chung Eui-yong nu oferă niciun exemplu în susţinerea criticilor sale, însă adaugă că faptul de a divulga detaliile despre negocierile bilaterale asupra programului nuclear „încalcă principiile diplomatice elementare şi este de natură să submineze interesul pe care îl pot avea (toate părţile implicate) pentru viitoare discuţii”.

„Nu este adecvat să fie deformată realitatea prin prejudicii şi cu parti-pris”, a apreciat la rândul său preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat.

Citește și: Aleksandar Vucic jubilează după câștigarea clară a alegerilor din Serbia

În cartea sa, Bolton denunţă lipsa de pregătire a lui Donald Trump pentru primul său summit cu Kim, în iunie 2018, la Singapore.

El îl critică de asemenea pe Moon, afirmând că întregul proces diplomatic era „creaţia Coreei de Sud şi mult mai legată de agenda ei pentru ‘unificare’ decât de o strategie serioasă din partea lui Kim sau a noastră” (a SUA).