DISTRIBUIȚI
AFP

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a demisionat din funcţia de membră de onoare a unui colegiu al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, după ce instituţia i-a pus sub semnul întrebării dedicarea de a proteja drepturile omului şi libertatea de exprimare, transmite Reuters, scrie agerpres.

Lam a afirmat că acuzaţiile făcute de Wolfson College sunt ”lipsite de fundament” şi a spus că ”este profund dezamăgită că denigrează o persoană pe auzite şi nu pe fapte”.


Citește și : Israelul loveşte ţinte ale Hamas în Fâşia Gaza

”Nu mai pot să mai am vreo legătură cu Wolfson College şi în consecinţă am decis să returnez titlul de membru onorific”, a afirmat Lam într-un comunicat publicat pe Facebook sâmbătă.

Ea a acuzat politicieni britanici, pe care nu i-a numit, că ar fi în spatele acestei mişcări.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi China s-au deteriorat rapid după ce Londra a acuzat Beijingul şi noua lege referitoare la securitatea naţională că încalcă o Declaraţie Comună din 1984, care a acordat autonomie Hong Kongului.

Citește și : Svetlana Tihanovskaia se declară pregătită să conducă Belarus

Introducerea noii legi a determinat Londra să ofere celor circa 3 milioane de locuitori a fostei colonii accesul la cetăţenia britanică.

China, care a fost curtată în trecut ca sursă principală de investiţii în Marea Britanie, a acuzat Londra de amestec grosolan în treburile interne şi de a fi intermediara Statelor Unite.