DISTRIBUIȚI
dpa

Atacurile din oraşul german Hanau, din landul Hessa, au umbrit lansarea carnavalului de la Koln (vestul Germaniei), transmite joi DPA, potrivit agerpres.

Un minut de reculegere a fost ţinut înainte cu o oră de debutul oficial al carnavalului la ora locală 11:11 (10:11 GMT).


Citeşte şi: ATAC ARMAT în două baruri din Germania: Nouă oameni au fost uciși!

Mii de persoane se îndreptau spre centrul oraşului Koln înaintea începerii carnavalului, mulţi dintre ei fără a şti ce s-a întâmplat la Hanau, oraş situat la 160 de kilometri est.

”Aici, la Koln, scopul nostru este să celebrăm viaţa în zilele următoare, aşa cum facem în fiecare an”, a declarat primăriţa din Koln, Henriette Reker, ea însăşi victimă a unui atac cu motivaţie politică comis în 2015 de un bărbat ce denunţa numărul mare de refugiaţi sosiţi în Germania în fiecare an.

Evenimentele de la Hanau au aruncat o umbră asupra tuturor celor care celebrează carnavalul, a spus Reker.

”În viaţă şi în special în timpul carnavalului, momentele de mare bucurie şi cele de jale şi reculegere sunt mereu aproape împreună. Astăzi, lipsa de înţelegere predomină”, a spus directorul carnavalului din Koln, Christoph Kuckelkorn.

Carnavalul se va încheia pe 26 februarie.

Citeşte şi: Michael Bloomberg, atacat din toate părţile la prima dezbatere televizată a democraţilor

Atacurile armate comise miercuri seara în oraşul german Hanau s-au soldat cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi, fiind anchetate ca acţiuni teroriste, după cum a declarat joi ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi „dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului, conform AFP.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite, după ce poliţia a anunţat în jurul orei locale 06:00 că l-au descoperit mort pe presupusul autor al atacurilor într-un apartament, alături de o altă persoană decedată, care ar fi mama sa, în vârstă de 72 de ani.