DISTRIBUIȚI

Carles Puigdemont, preşedintele separatist al regiunii spaniole Catalonia în timpul tentativei de secesiune din 2017, şi-a anunţat luni ruptura de partidul său PDeCAT, pe fondul divergenţelor de strategie în cadrul mişcării separatiste, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderul separatist, fugit în Belgia în 2017 pentru a se sustrage justiţiei spaniole, şi-a anunţat pe Twitter ‘decizia de a-şi depune carnetul de partid’ PDeCAT.


Citește și : Trump ameninţă că va trimite forţele federale de aplicare a legii în Portland

Alţi lideri de marcă ai formaţiunii i-au urmat exemplul.

Această ruptură intervine în urma a numeroase tensiuni între Puigdemont şi o parte a conducerii partidului, care nu este de acord cu strategia lui de confruntare permanentă cu guvernul spaniol şi cu orientarea de stânga, când, istoric, formaţiunea este de centru-dreapta.

Creat în 2016, PDeCAT este moştenitorul Convergenţei Democratice din Catalonia (CDC), principalul partid naţionalist catalan timp de decenii şi la care Puigdemont aderase la începutul anilor 1980.

Carles Puigdemont încercase în 2018 să înfiinţeze un alt partid, La Crida, în tentativa fără succes de a reuni toate grupările marginale ale separatismului catalan.

Citește și :  Spania a raportat peste 23.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele trei zile

În iulie, el a format un alt partid, Împreună pentru Catalonia (Juntos por Cataluna), denumire folosită în ultimii ani de PDeCAT în alegeri, ceea ce a provocat o confruntare juridică între formaţiune şi fostul preşedinte regional catalan.

Divizările din interiorul mişcării de independenţă catalane, lipsită de o strategie clară după tentativa de secesiune din 2017, vor duce la convocarea de alegeri regionale anticipate în Catalonia, a căror dată nu a fost stabilită deocamdată din cauza epidemiei.