DISTRIBUIȚI
afp

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, eliberat vineri dintr-un penitenciar din Sardinia unde fusese închis joi, a anunţat sâmbătă că va reveni luni în Belgia, dar se va întoarce în Italia la începutul lunii octombrie pentru o audiere privind extrădarea sa, solicitată de autorităţile spaniole, transmite AFP, potrivit agerpres

„Am de gând să mă întorc luni la Bruxelles pentru că are loc o reuniune a comisiei pentru comerţ exterior (a Parlamentului European) din care fac parte”, a declarat Carles Puigdemont în cadrul unei conferinţe de presă la Alghero, un oraş din Sardinia cu influenţă culturală catalană.


Citește și : Producţia românească Blue Moon a câştigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian

„Pe 4 octombrie sunt convocat la tribunalul din Sassari (nordul Sardiniei). Chiar voi fi prezent, pentru că m-am prezentat de fiecare dată când am fost convocat de instanţe”, a asigurat el.

Puigdemont, în vârstă de 58 de ani, eurodeputat din 2019, a fost arestat joi seara la sosirea pe aeroportul din Alghero, unde urma să participe la festivalul catalan Adifolk. A fost eliberat vineri seară după ce a promis să fie prezent pe 4 octombrie pentru o audiere vizând cererea extrădării sale în Spania.

Justiţia spaniolă îl acuză de incitare la revoltă împotriva autorităţilor statului şi deturnare de fonduri publice.

Carles Puigdemont a mai declarat că va continua să călătorească în Europa, sfidând Madridul şi mandatul european de arestare care i-au creat în mod constant probleme juridice în Europa de aproape doi ani.”Nu vom renunţa niciodată şi voi continua să călătoresc în Europa”, a dat asigurări Puigdemont.

Arestarea şi apoi eliberarea sa după 24 de ore de către justiţia italiană dau dreptate, în opinia sa, luptei separatiştilor catalani pentru „libertate, democraţie, apărarea dreptului la autodeterminare, libertatea de exprimare, libertatea de mişcare”.

Potrivit avocatului său italian, Agostinangelo Marras, decizia privind extrădarea sa ar putea dura câteva săptămâni.

Carles Puigdemont a fost arestat pentru prima dată la cererea Spaniei în martie 2018, în Germania, fiind eliberat după câteva zile.

Liderul catalan s-a bucurat o perioadă de timp de imunitate parlamentară, dar Parlamentul European i-a ridicat-o pe 9 martie, după un vot cu o largă majoritate, măsură confirmată pe 30 iulie de Tribunalul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, decizia Parlamentului European face obiectul unui recurs, o hotărâre definitivă pe fond urmând să fie pronunţată „la o dată ulterioară”. În consecinţă, avocaţii liderului catalan consideră că decizia Parlamentului este „suspendată”, la fel ca şi aplicarea mandatului de arestare, iar clientul lor trebuie să beneficieze în continuare de imunitate.

Citește și : Lavrov: Recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent

Tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017 a fost una din cele mai grave crize traversate de Spania de la încheierea dictaturii lui Franco, în 1975.

În pofida interdicţiei legale, guvernul regional prezidat de Puigdemont a organizat un referendum privind autodeterminarea, care a fost marcat de violenţe ale poliţiei, urmat, la câteva săptămâni, de o declaraţie de independenţă, iniţiativă moartă în faşă. Madridul a reacţionat prin punerea regiunii sub tutelă şi arestarea principalilor lideri ai mişcării de independenţă catalane care nu fugiseră în străinătate.