DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentul European a lansat procedura asupra cererii de ridicare a imunităţii adresate de justiţia spaniolă împotriva eurodeputatului catalan separatist Carles Puigdemont, a anunţat joi unul dintre vicepreşedinţii instituţiei, potrivit AFP, transmite şi potrivit agerpres.

„Autorităţile spaniole s-au adresat preşedintelui (Parlamentului European) pentru a cere ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont şi a lui Toni Comin pentru a putea continua procedurile judiciare împotriva celor doi eurodeputaţi. Conform regulamentului, această cerere este trimisă Comisiei Juridice”, a declarat Ewa Bozena Kopacz în plenul Parlamentului European la Strasbourg.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Examinarea ar putea dura săptămâni, poate chiar luni.

Vizat de un mandat de arestare, Carles Puigdemont, care s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017, şi-a făcut luni intrarea în Parlamentul European, considerând că de acum poate miza pe imunitatea de eurodeputat pentru a merge la Strasbourg.

La scrutinul european din mai, a fost ales şi un al treilea eurodeputat catalan, Oriol Junqueras, dar acesta, rămas în Spania, a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi la imposibilitatea de a candida pentru o funcţie publică, iar justiţia spaniolă şi apoi Parlamentul European i-au retras mandatul.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

Parlamentul European primeşte cu regularitate cereri de ridicare a imunităţii parlamentare. Legislativul comunitar nu răspunde automat favorabil, însă în marea majoritatea a cazurilor îşi dă acordul.

Avizul Comisiei Juridice, în cadrul căreia poate să îşi susţină cauza eurodeputatul vizat, trebuie apoi validat prin vot în sesiune plenară.