DISTRIBUIȚI

Preşedintele Parlamentului din Catalonia a insistat că preşedintele aflat în exil, Carles Puigdemont, rămâne singurul candidat care ar putea forma un nou guvern şi a cerut din nou rezolvarea soluţiei prin negocieri politice, scrie The Guardian.

Roger Torrent, care a devenit preşedintelel Parlamentului catalan după alegerile din decembrie, a declarat că, deşi speră la un dialog cu statul spaniol, Catalonia are nevoie de un nou guvern de urgenţă pentru a se încheia perioada în care este condusă de la Madrid, potrivit news.ro .


Regiunea se află sub controlul guvernului spaniol de la sfârşitul lui octombrie atunci când prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a activat articolul 155 al Constituţiei pentru a demite întreaga conducere a Cataloniei şi a organiza noi alegeri în urma referendumului ilegal organizat de Puigdemont.

Citește și : Bruxelles : Plic suspect primit într-o clădire unde se află consulatul României

„Carles Puigdemont este singurul candidat. A fost propus de majoritatea parlamentară iar într-o democraţie parlamentară, candidatul care va fi învestit este cel care are suportul majorităţii parlamentarilor”, a spus Torrent.

Puigdemont se află în exil în Bruxelles de peste trei luni iar dacă se întoarce în Spania, riscă să fie pus sub acuzare pentru rebeliune şi folosirea incorectă a fondurilor publice.

Întrebat dacă alegerea unui alt candidat ar reprezenta o soluţie mai simplă şi mai rapidă, Torrent as spus că nu este decizia lui cine va fi preşedinte. A precizat, de asemenea, că decizia catalanilor a fost clară în alegerile din decembrie, în care partidele pro-independenţă şi-au menţinut majoritatea parlamentară.

„Mesajul de la votul din 21 decembrie a fost clar: ne vrem instituţiile înapoi. Cred că e evident ce propune majoritatea parlamentară. Problema nu e la Parlamentul catalan ci la guvernul spaniol. Ce or să facă? Să ignore rezultatele din 21 decembrie?”, a adăugat Torrent.

„Noi întotdeauna am propus un dialog. Primul lucru pe care l-am făcut când mi-am ocupat postul a fost să trimit o scrisoare către prim-ministrul Rajoy, prin care îi ceream să stăm de vorbă pentru a găsi o soluţie la problemă. Oferta încă e valabilă”, a spus Torrent.