DISTRIBUIȚI
AFP

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se află luni la Bruxelles pentru o reuniune cu ‘lideri flamanzi’, scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de La Libre Belgique, o informaţie confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă, potrivit agerpres.

Potrivit cotidianului El Periodico, scopul prezenţei lui Puigdemont la Bruxelles este ‘menţinerea contactelor politice’, în timp ce o altă publicaţie spaniolă, La Vanguardia, afirmă că liderul separatist este însoţit de alţi membri ai executivului catalan destituit de guvernul central.


Citeşte şi: Liderii separatişti catalani sunt acuzaţi de ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’. Carles Puigdemont riscă 30 de ani de puşcărie!

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independenţa regiunii, guvernul de la Madrid a suspendat autonomia acesteia şi a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfăşoare alegeri parlamentare anticipate.

Carles Puigdemont şi echipa sa au fost destituiţi, iar vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost desemnată să asigure conducerea Cataloniei.

În urma acestor decizii alte guvernului spaniol, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil şi migraţii, membru al partidului naţionalist flamand N-VA, a semnalat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia. Francken s-a întrebat dacă lui Carles Puigdemont – care risca în acel moment inculparea pentru ‘nesupunere’ şi ‘deturnare de fonduri’ – îi va putea fi asigurat un proces echitabil în Spania.

Citeşte şi: Fostul director de campanie al lui Trump SE PREDĂ procurorului special în faţa agenţilor FBI – VIDEO

Luni, procurorul general al Spaniei a anunţat că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire şi delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum şi a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Dacă vor ajunge în faţa instanţei şi vor fi găsiţi vinovaţi, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.