DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul japonez Shinzo Abe i-a invitat pe preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi pe cel al Mongoliei, Khaltmaa Battulga, ambii deţinători de centură neagră, să participe la un meci de judo demonstrativ în Japonia, cu ocazia unui forum economic joi la Vladivostok (Extremul Orient rus), relatează postul de televiziune rusesc TVŢ, conform agerpres.

„Preşedintele Vladimir Putin deţine centura neagră la judo şi preşedintele Mongoliei de asemenea. Ce ar fi dacă i-aţi invita pe linia Federaţiei japoneze de judo pe cei doi preşedinţi la un meci demonstrativ în Japonia?”, a spus Abe, adresându-se lui Yasuhiro Yamashita, unul dintre cei mai de succes judocani din toate timpurile, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din Los Angeles, din 1984, prezent în sala unde avea loc conferinţa de presă cu participanţii la Forumul din Vladivostok.


În acelaşi timp, premierul Shinzo Abe a refuzat să se lupte cu Putin pe tatami, relatează Interfax. El a spus că nu are centură neagră la judo şi nu ar vrea să se rănească, într-un meci cu liderul rus. „Dar m-aş uita cu plăcere la un meci demonstrativ” între preşedinţii Rusiei şi Mongoliei, a adăugat el.

Citeşte şi: Bilanţ provizoriu după trecerea uraganului Irma prin Caraibe. Cel puţin nouă morţi şi peste 30 de răniţi – FOTO/VIDEO

În decembrie anul trecut, premierul Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au păşit pe tatami la centrul de judo „Kodokan” după conferinţa de presă comună susţinută cu ocazia vizitei liderului rus la Tokyo, dar nu s-au luptat, ci doar au dat mâna cu judocanii.

Abe a recunoscut atunci că ar fi vrut el însuşi să participe la un meci. Preşedintele rus a spus, mai în glumă mai în serios, că „îl ţinea de mână ca să nu intre în luptă” .

Preşedintele rus practică artele marţiale de la 11 ani şi deţin titlul de maestru la judo. În 2006, Putin a devenit preşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale şi al Federaţiei Europene de Judo.

Citeşte şi: EXPLOZIE la un oficiu poştal din SUA. Cel puţin o persoană a fost rănită – FOTO