DISTRIBUIȚI
WXXI News

Ambasada SUA la Kabul a ordonat o carantină strictă pentru personalul său, după apariţia unui vast focar de cazuri de COVID-19, în plină retragere a soldaţilor americani din Afganistan, informează AFP joi, potrivit agerpres

Potrivit unei note interne, 114 angajaţi ai misiunii diplomatice au contractat noul tip de coronavirus şi „sunt plasaţi în izolare”, în timp ce o persoană a decedat şi „mai multe altele fac obiectul unei evacuări medicale”.


Citește și : SUA vor continua consolidarea relaţiilor cu Taiwanul

„Unităţile de terapie intensivă ale spitalului militar sunt copleşite, ceea ce obligă unităţile noastre sanitare să pună în funcţiune săli de COVID-19 temporare în cadrul complexului” ambasadei, „pentru a avea grijă de pacienţii care necesită oxigen”, se poate citi în acest document.

„Cu efect imediat, tot personalul complexului este plasat în carantină în incinta lui”, a anunţat ambasada, care le permite diplomaţilor şi angajaţilor săi să iasă, „singuri”, doar pentru a cumpăra de mâncare sau a face exerciţii în exterior.

Ambasada atenţionează să persoanele ce nu vor respecta aceste restricţii ar putea suporta sancţiuni şi chiar date afară din misiune „cu primul zbor disponibil”.

Potrivit acestei note interne, 95% dintre aceste cazuri de coronavirus au fost înregistrate printre persoanele care nu au fost încă pe deplin vaccinate. Prin urmare, ambasada îşi invită angajaţii să se vaccineze, chiar dacă afirmă că peste 90% din personalul său local afgan şi non-american a primit deja cel puţin o doză.

Citește și : Comisia Europeană se aşteaptă ca Johnson&Johnson să întârzie livrarea vaccinurilor în UE

Acest focar epidemic a apărut după ce Departamentul de Stat american a ordonat în aprilie retragerea personalului său neesenţial din Afganistan, din cauza escaladării violenţelor şi riscurilor crescute în Kabul.

O parte dintre afgani urmăresc cu teamă victoriile militare ale talibanilor după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să retragă trupele americane înainte de cel târziu 11 septembrie 2021, după 20 de ani de la atentatele din New York şi Washington, care au provocat intervenţia în Afganistan.