DISTRIBUIȚI

Oraşul Auckland, cel mai mare din Noua Zeelandă, va rămâne în carantină încă cel puţin o săptămână, pentru a stăvili propagarea variantei Delta a noului tip de coronavirus, ‘în creştere’, a anunţat luni premierul neozeelandez Jacinda Ardern, informează AFP, potrivit agerpres.

Cei circa două milioane de locuitori ai oraşului trebuie să rămână în locuinţe din cauza apariţiei mai multor ‘cazuri misterioase’ ce nu au putut fi deocamdată legate de nişte focare, a explicat Ardern. ‘Aceste cazuri misterioase continuă să se înmulţească şi ceea ce ne preocupă este ca ele să fie descoperite mai degrabă prin supravegherea şi depistarea populaţiei, decât prin urmărirea contacţilor’, a adăugat şefa guvernului neozeelandez.


Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News

Noua Zeelandă a impus o carantină la nivel naţional pe 17 august, după apariţia primului caz de variantă Delta, puternic contagioasă. Însă carantina a fost ridicată săptămâna trecută în întreaga ţară, exceptând Auckland, în condiţiile în care toate cazurile noi erau înregistrate în acest oraş.

Premierul Noii Zeelande a exclus posibilitatea de a ridica această carantină strictă în Auckland înainte de 21 septembrie, însă a estimat că oraşul, în prezent în alertă de gradul 4, ar trebui să coboare un nivel.

Cu 33 de cazuri declarate luni în Auckland, Ardern şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o anulare prea rapidă a restricţiilor.

Noua Zeelandă urmează o strategie ‘zero COVID-19’, menită să eradicheze orice urmă de coronavirus pe teritoriul său, strategie ce a dus la un bilanţ de numai 27 de morţi din totalul celor circa 5 milioane de locuitori, de la începutul pandemiei.

Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News

Niciun caz nu a fost detectat la populaţie timp de şase luni, înainte de cazurile din august, ceea ce le-a permis neozeelandezilor să profite de o viaţă aproape normală, exceptând închiderea frontierelor internaţionale.

Apariţia variantei Delta a dus la impunerea imediată a carantinei, din cauza unei rate de vaccinare printre cele mai scăzute printre ţările dezvoltate, cu circa o treime din populaţia eligibilă vaccinată în totalitate.