DISTRIBUIȚI
Washington Times

Guvernul venezuelean a calificat miercuri drept „tendenţios” raportul ONU publicat cu o zi înainte şi care consideră că independenţa sistemului judiciar din Venezuela a slăbit considerabil, contribuind la impunitatea şi persistenţa violărilor drepturilor omului, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.

„Acest raport tendenţios (…) este un exemplu palpabil de standarde duble, manipulare şi utilizare politică ruşinoasă a mecanismelor internaţionale de către un mic grup de ţări”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.


Citeşte şi: POTOP în Sicilia (VIDEO)! Cele mai puternice ploi din istorie au luat viaţa oamenilor!

„Guvernele satelit ale Statelor Unite sunt în mod clar proeminente în articularea poziţiilor şi acţiunilor lor în forumurile internaţionale în cadrul agresiunii” împotriva Venezuelei, adaugă ministerul.

Publicarea raportului Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, cerut în septembrie anul trecut de Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, a intervenit la o săptămână după ce Curtea Supremă a Venezuelei, considerată aservită preşedintelui Nicolas Maduro, a suspendat întreaga conducere a partidului liderului opoziţiei Juan Guaido şi a predat controlul unuia dintre rivalii săi.

Raportul solicită Caracasului să efectueze reformele sistemului judiciar anunţate în ianuarie pentru a asigura „independenţa, imparţialitatea şi transparenţa” sa. „Independenţa sistemului judiciar (venezuelean) este considerabil slăbită” din mai multe motive, adaugă textul.

Citeşte: Un avion de recunoaştere S-A PRĂBUŞIT în Turcia! 7 oameni au murit!

Raportul citează „insecuritatea mandatului judecătorilor şi procurorilor, lipsa de transparenţă în procesul de desemnare, condiţiile precare de muncă şi interferenţele politice, mai ales legăturile membrilor Curţii Supreme cu guvernul şi partidul la putere”.

În special, raportul evidenţiază „presiunea politică” exercitată asupra judecătorilor, mai ales sub forma ameninţării cu concedierea.