DISTRIBUIȚI
REUTERS

Caracas şi statul vecin Miranda au fost plasate în izolare strictă începând de miercuri, pentru a frâna răspândirea pandemiei de COVID-19, în plină expansiune în capitala venezueleană, a anunţat preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, informează AFP, scrie agerpres.

„Din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 ca urmare a intrării ilegale de persoane în ţara noastră (…), am decis să aplic o izolare strictă şi necesară în Caracas şi în statul Miranda. Sănătatea este prioritară!”, a scris liderul socialist pe Twitter, în noaptea de marţi spre miercuri.


Citește și : The Guardian va suprima 180 de posturi, din cauza ‘şocului economic’ provocat de pandemie

Izolarea „strictă” înseamnă că doar comerţul esenţial (farmaciile, supermarketurile) poate fi deschis şi că cei 6 milioane de locuitori ai Caracasului pot ieşi din locuinţele lor doar pentru a cumpăra de mâncare sau a merge la medic.

Venezuela aplică din luna iunie un sistem denumit „7-7”, în care o săptămână de „izolare strictă” pentru cei 30 de milioane de locuitori alternează cu o săptămână de „relaxare a restricţiilor” de deplasare şi de deschidere a comerţului.

Săptămâna aceasta era o săptămâna de „relaxare”, însă dată fiind creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în Caracas şi în statul Miranda, Nicolas Maduro a decis să aplice „o izolare strictă”. Potrivit cifrelor oficiale, capitala numără 1.079, iar statul Miranda 889 dintre cele peste 10.000 de cazuri de COVID-19 înregistrate oficial în Venezuela.

Citește și : Incendiu de amploare într-un port din sudul Iranului

Până la mijlocul lui mai, numărul de cazuri înregistrate oficial a rămas sub 1.000, pentru a creşte brusc în luna lui iunie. Marţi, Venezuela a depăşit pragul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 96 de decese legate de această boală. Însă ONG-uri precum Human Rights Watch şi opoziţia venezueleană consideră puţin credibile aceste cifre.

Numărul doi al regimului de la Caracas, Diosdado Cabello, şi ministrul petrolului Tareck El Aissami au anunţat săptămâna trecută că au contractat noul tip de coronavirus.