DISTRIBUIȚI
Foto Carabinieri

Peste jumătate de milion de opere de artă furate sau contrafăcute au fost recuperate în 2020 de Italia, au anunţat joi carabinierii specializaţi în protecţia bunurilor culturale, subliniind că „nici Covidul nu i-a oprit pe hoţii de frumuseţe”, informează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia „a recuperat 501.574 de opere de artă” atât în Italia, cât şi în străinătate, potrivit raportului de activitate publicat de unitatea de carabinieri responsabilă cu protecţia patrimoniului artistic.


Citeşte şi: Cook vs Zuck! Mult aşteptata politică de confidenţialitate a celor de la Apple loveşte Facebook unde o doare cel mai tare

„Munca lor minuţioasă nu s-a oprit niciodată, nici măcar în acest an dificil de criză sanitară”, a declarat, lăudând activitatea carabinierilor, ministrul Culturii, Dario Franceschini, precizând că operele de artă s-au întors la proprietarii legitimi.

Majoritatea obiectelor recuperate privesc sectorul de antichităţi, arhive şi cărţi (483.978). Apoi vin obiectele arheologice şi paleontologice provenite din săpăturile clandestine (17.956). În plus, au fost confiscate 1.547 de opere de artă contrafăcute.

Furturile au înregistrat însă o scădere de 17,6% într-un an, în special cele din colecţiile unor instituţii publice: biblioteci (-50%), lăcaşuri de cult (-17%) şi muzee (-21%).

Citeşte şi: Michel Barnier se mai gândeşte până la toamnă dacă va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa

Carabinierii sunt deosebit de mândri că au recuperat, în colaborare cu Europol şi Interpol, capul unei zeităţi feminine din perioada romană care până în 1977 împodobea intrarea în Forumul Roman din Roma şi care fusese separat de bustul său de către necunoscuţi.

De asemenea, un portret al unui gentilom atribuit lui Tizian şi exportat ilegal în Elveţia, a cărui valoare fusese estimată la şase milioane de euro, a fost la rândul său recuperat, la fel ca mai multe cărţi vechi preţioase descoperite la Londra.