DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat sâmbătă că sechestrarea petrolierului britanic Stena Impero în Strâmtoarea Hormuz respectă legislația internațională, relatează agenția iraniană de presă Tasnim și CNN, potrivit mediafax.

„Spre deosebire de actul de piraterie din Strâmtoarea Gibraltar, acțiunea noastră din Golful Persic a fost făcută pentru a aplica legislația maritimă internațională. După cum am spus și la New York, Iranul este cel care garantează securitatea în Golful Persic și în Strâmtoarea Hormuz”, a postat Zarif pe Twitter.


Citește și : Pompeo: SUA doresc ca Iranul să vină la masa negocierilor

De asemenea, ministrul a continuat să critice politica externă a Londrei. „Marea Britanie ar trebui să înceteze să fie un simplu accesoriu în terorismul economic promovat de Statele Unite”, a scris el.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat că a vorbit cu omologul său iranian și și-a exprimat dezamăgirea față de acțiunile Iranului, potrivit Reuters.

„Numai ce am vorbit cu Zarif și mi-am exprimat puternica dezamăgire față de faptul că sâmbăta trecută Iranul dădea asigurări că dorește detensionarea situației, iar acum acționează în sens invers”, a postat Hunt pe Twitter.

Citește și : O aeronavă americană de supraveghere monitorizează situația din Strâmtoarea Hormuz

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”, a transmis site-ul Sepahnews.

Autoritățile britanice au transmis că nu au reușit să intre în contact cu nava Stena Impero, care „se îndreaptă în nord, spre Iran” și are 23 de persoane la bord.