DISTRIBUIȚI
Oculus News

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate în 2018 în portul belgian Anvers, cel mai mare volum înregistrat vreodată în acest loc, cel de-al doilea port al Europei din punctul de vedere al traficului de mărfuri, a anunţat vineri ministrul belgian de finanţe, citat de AFP, potrivit agerpres.

În ceea ce priveşte marihuana şi heroina, creşterea confiscărilor a fost de asemenea „considerabilă”, a precizat într-un comunicat ministrul, Alexander De Croo. Acestea se ridică la 16,8 tone (faţă de 0,6 tone în 2017) şi respectiv 4,4 tone (faţă de 1,1 tone).


Citește și : Trump anunță modificări în acordarea de vize H-1B

Cele 50,1 tone de cocaină confiscate reprezintă o creştere cu 22% în raport cu 2017 (41,2 tone) şi „o valoare a mărfii de circa 2,5 miliarde de euro”, se mai indică în comunicat.

Portul Anvers este considerat principala poartă de intrare în Europa pentru cocaina venită din America de Sud şi recordurile sunt depăşite an de an în termeni de confiscări.

„În cinci ani, cantitatea confiscată s-a înmulţit de şase ori”, subliniază comunicatul. Circa 8,1 tone au fost interceptate în 2014.

Principalele ţări de origine ale cocainei sunt „Columbia, Brazilia, Ecuador, Surinam, Chile, Peru, Costa Rica şi Panama”, a adăugat ministrul.

Drogul este frecvent ascuns în containere în mijlocul altor produse obişnuite, precum fructele.

De asemenea, acesta poate fi ascuns în structura containerului sau transportat de traficanţi care evită controalele, explică comunicatul.

Citește și : SUA pun la cale un summit pentru combaterea influenței Iranului în Orientul Mijlociu

Administraţia vămilor auexplicat vineri aceste capturi record printr-o mai bună cooperare cu poliţia, precum şi printr-o întărire a efectivelor lor portuare şi o ameliorare a echipamentelor folosite.

„S-a făcut o modernizare a infrastructurilor noastre de scanare (…) aparatele noastre sunt mult mai performante”, a declarat pentru postul francofon RTBF Kristian Vanderwaeren, şef al administraţiei vămilor.

Primarul din Anvers Bart De Wever, preşedinte al partidului naţionalist flamand N-VA, a făcut din lupta împotriva criminalităţii generate de traficul de cocaină una dintre priorităţile sale.

În februarie 2018, el s-a plâns că o parte din traficul de la Rotterdam (Olanda), cel mai important port european, s-a deplasat spre Anvers, din cauza „complicităţilor între familii delincvente” din oraşul belgian.