DISTRIBUIȚI

Lupte foarte violente aveau loc duminică la Raqqa, în inima principalului bastion al grupării Stat Islamic (SI), între forţele antijihadiste susţinute de Washington în Siria şi combatanţii SI, a constatat la faţa locului un corespondent al AFP.

Schimburi de focuri între Forţele Democratice Siriene (FDS) – o alianţă de luptători kurzi şi arabi – şi jihadişti se înregistrau în interiorul oraşului vechi, a putut constata jurnalistul AFP care se afla la periferia acestui sector, aproape de zidul ansamblului istoric.


Obuze de mortier trase de jihadişti cădeau aproape de poziţiile FDS, alianţă ce a intrat în „capitala” SI din Siria pe 6 iunie şi controlează acum mai mult de jumătate din aceasta.

Combatanţii FDS ripostau cu obuze de mortier şi cu ajutorul mitralierelor grele.

Un avion al coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite bombarda fără încetare poziţiile SI din oraşul vechi, sector în care se află principalele fortificaţii ale organizaţiei ultraradicale.

„Sunt lupte violente. Forţele noastre încearcă să asedieze din ce în ce mai mult Daech (acronimul arab al SI)”, a explicat la faţa locului Nouri Mahmoud, purtător de cuvânt al Unităţilor de protecţie a poporului kurd (YPG) – principala componentă a FDS.

Conform FDS, SI utilizează mine, maşini-capcană, drone, tuneluri şi kamikaze pentru a-şi apăra poziţiile din Raqqa.

FDS, susţinute de loviturile coaliţiei internaţionale, au lansat în urmă cu opt luni o ofensivă în vederea cuceririi oraşului Raqqa.

ONU estimează că între 10.000 şi 25.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără acces la ajutorul umanitar.