DISTRIBUIȚI
Kurir.mk

Capitala Macedoniei Skopje era asfixiată de poluare vineri, pentru a doua zi consecutiv, un fenomen cronic în timpul iernii în acest oraş, scrie AFP. Pe străzi vizibilitatea este scăzută, iar mulţi oameni încearcă să se protejeze cu ajutorul măştilor, care au fost epuizate din farmacii, potrivit presei locale, relatează agerpres .

Conform unui studiu organizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la începutul anului 2017, Skopje, situat într-un bazin, este unul dintre cele zece oraşe din Europa cu cele mai înalte niveluri de particule fine.


La fel ca celelalte patru oraşe din Balcani care figurează în acest clasament, Skopje are o industrie bazată pe cărbune sau lignit, care sunt utilizate şi pentru încălzirea locuinţelor. Iarna trecută, situaţia a rămas critică timp de două săptămâni, relatează sursa citată.

Citește și : Manifestații în Fâşia Gaza pentru a protesta împotriva deciziei SUA privind Ierusalimul

Vineri, panourile din oraş au indicat prezenţa a 500 micrograme de particule fine pe metru cub de aer, de zece ori mai mari decât cele recomandate de OMS.

Poluarea a fost dublată de o ceaţă accentuată, care a determinat autorităţile aeroportuare să limiteze de joi traficul aerian, cu numeroase anulări şi zboruri deturnate, între joi după-amiaza şi vineri dimineaţa.

Primarul social-democrat al oraşului, Petre Silegov, a cerut locuitorilor ”să-şi schimbe obiceiurile, să meargă pe jos, să utilizeze transportul public”. Măsurile luate nu pot „produce imediat rezultate”, a justificat el.

Pe reţelele sociale, cetăţenii evocă o situaţie „cu adevărat terifiantă”. Circulă, de asemenea, apeluri la demonstraţii sâmbătă sub motto-ul „Ridicaţi-vă pentru un aer curat”.

Pe Facebook, părinţii au declarat că au decis „în deplină cunoştinţă de cauză” să nu-şi trimită copiii la şcoală până când aerul nu redevine mai respirabil.