DISTRIBUIȚI
new Delhi

Capitala indiană, New Delhi, era învăluită vineri într-un nor dens de ceaţă toxică, nivelul de poluare fiind catalogat drept ”sever” în urma măsurătorilor realizate de autorităţi, la câteva ore după ce Donald Trump a declarat că aerul din India este ”dezgustător”, informează AFP, potrivit agerpres.

În fiecare an, la începutul sezonului rece, aerul de din New Delhi se transformă într-un amestec toxic de fum provenit din incendierea voluntară a terenurilor agricole din împrejurimi, gaze de eşapament şi emisii industriale, care persistă deasupra oraşului din cauza temperaturilor mai scăzute şi a condiţiilor reduse de vânt.


Citeşte şi: Pandemia de COVID-19 şi corupţia, printre cele mai aprinse teme la ultima dezbatere Trump-Biden

Vineri, ambasada americană din New Delhi a înregistrat o concentraţie zilnică de particule fine PM2,5 de 269 micrograme într-un metru cub de aer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se depăşească o concentraţie PM2,5 de 25, în medie, pe zi. Prin comparaţie, în prima parte a zilei de vineri, în centrul Parisului, această concentraţie era de 40. Ea poate să ajungă uneori până la 150 în regiunea Los Angeles.

Având un diametru egal cu a treizecea parte dintr-un fir de păr uman, aceste particule se pot infiltra prin plămâni în fluxul sangvin. O expunere pe termen lung la PM2,5 accentuează riscurile de boli cardiovasculare şi cancer pulmonar.

Indicele calităţii aerului înregistrat de 36 de posturi oficiale de supraveghere din New Delhi, care măsoară cantitatea de PM2,5 şi PM10 (cu un diametru mai mic de 10 microni), a fost stabilit la valori cuprinse între 282 şi 446, reprezentând un nivel ”sever”, potrivit Consiliului central de control al poluării (CPCB). Nivelul ”bun” presupune valori cuprinse între 0 şi 50.

”O nouă deteriorare (a calităţii aerului, n.r.) este aşteptată pentru următoarele două zile”, a estimat organismul guvernamental SAFAR, evocând ”o creştere semnificativă a incendiilor voluntare de pe terenurile agricole” în statele vecine Haryana şi Punjab, care contribuie cu 17% la nivelul de PM2,5 din New Delhi.

Pârjolirea terenurilor agricole a debutat mai devreme anul acesta, întrucât fermierii locali, temându-se de lipsa forţei de muncă din cauza pandemiei, au devansat însămânţarea recoltelor, potrivit autorităţilor indiene.

Joi seară, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, contracandidatul său democrat la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, preşedintele american Donald Trump a declarat: ”Priviţi cât de dezgustător este în China. Priviţi la Rusia, la India. Este dezgustător. Aerul este dezgustător”.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul pentru climă de la Paris, întrucât a considerat că ţara sa este tratată incorect în comparaţie cu celelalte state poluatoare.

Cercetătorii au avertizat asupra riscurilor speciale pe care poluarea le reprezintă anul acesta, în contextul pandemiei, pentru cei 20 de milioane de locuitori din New Delhi.

Citeşte şi: Putin a dispus personal trimiterea lui Alexei Navalnâi în Germania

Poluarea ”sporeşte riscul bolilor netransmisibile, contribuind în acelaşi timp ca oamenii să devină mai susceptibili la a dezvolta o formă severă sau mortală de COVID-19”, a explicat pentru AFP specialista în epidemiologie Sumi Mehta, din partea organizaţiei internaţionale Vital Strategies.

Acest fapt poate avea drept efect o presiune sporită asupra sistemului naţional de sănătate. ”Există îngrijorări serioase în ceea ce priveşte o vulnerabilitate în faţa COVID-19 mai crescută în timpul iernii, odată cu nivelurile de poluare mai ridicate, care agravează bolile respiratorii şi sporesc numărul spitalizărilor”, a declarat pentru AFP Anumita Roy Chowdhury, cercetătoare la Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu din New Delhi.