DISTRIBUIȚI

Capacitatea ţărilor din America Latină de a combate corupţia a scăzut în ultimul an, în contextul în care pandemia de coronavirus a absorbit mare parte din resurse şi le-a oferit politicienilor din unele state o marjă de manevră pentru a slăbi organismele judiciare, relevă un raport publicat luni, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Analiza anuală asupra a 15 ţări din America Latină, realizată de organizaţia Americas Society/Council of the Americas şi firma de consultanţă Control Risks, relevă un declin în eficienţa şi independenţa agenţiilor anticorupţie în aproape toate aceste state.


Citește și : Maia Sandu a mulţumit României pentru lotul de vaccin ajuns sâmbătă în R. Moldova: Datorită acestei donaţii ţara are vaccinuri

Indexul evaluează cât de eficient pot combate ţările corupţia pe baza unor variabile precum transparenţa guvernamentală, resursele judiciare şi calitatea presei. Uruguay este considerată cea mai pregătită ţară, în timp ce ultima poziţie este ocupată de Venezuela.

Indexul privind capacitatea de combatere a corupţiei arată de asemenea un declin semnificativ în puterea de a lupta cu acest fenomen în cele mai populate ţări din America Latină, Brazilia şi Mexic, care sunt şi cele mai mari economii din regiune.

Citește și : Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson pe tema situaţiei din Irlanda de Nord

Într-o perioadă în care investiţiile străine şi naţionale în America Latină sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, îndoielile tot mai mari în privinţa aplicării statului de drept şi a calităţii instituţiilor judiciare subminează încrederea mediului de afaceri, se arată în raport.

În acest Index, Uruguay este urmată de Chile, Costa Rica, Peru, Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador, Panama, Republica Dominicană, Mexic, Paraguay, Guatemala, Bolivia şi Venezuela.