DISTRIBUIȚI
CDC
summer heat wave in the city

Căldura intensă din cea mai mare parte a Europei a dus la doborârea unor recorduri de temperatură în luna iunie, de la Cercul Arctic până în Africa de Nord, scrie BBC, informează mediafax.

Valul de căldură feroce a făcut ca temperaturile să crească cu mult peste media lunii iunie pentru multe țări, în unele cazuri cu până la 20 de grade.


Citește și : Stoltenberg: Grecia este gata să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor ucrainene

Norvegia a înregistrat miercuri o temperatură de 32,5 grade C la Banak, despre care se spune că este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în interiorul Cercului Arctic în Europa și semnificativ mai mare decât media lunii iunie, de 13C.

În Polonia, temperaturile au ajuns luni la 30 de grade Celsius, iar în unele părți din estul Germaniei, mai multe localități au atins 37C.

Recorduri de temperatură pentru luna iunie au fost doborâte și în Slovenia și Croația, în timp ce în Bosnia și Herțegovina s-au înregistrat temperaturi cu 0,2C sub recordul lunii iunie, de 41C.

Căldura extremă s-a extins și în Africa de Nord, unde luni, în Tunisia, temperaturile au egalat recordul lunar de 48,7C.

Înalte zone din Europa, furtunile au provocat o alunecare de teren devastatoare în sudul Austriei, ducând la moartea unei persoane și inundând case și drumuri în regiunea Carintia.

Citește și : Avertizare ‘cod roşu’ de caniculă, în vigoare în 22 de oraşe din Italia

Alte furtuni sunt așteptate în cursul săptămânii, cu grindină, ploi torențiale și rafale de vânt.