DISTRIBUIȚI
Daily FT

Candidatul partidului la putere în Sri Lanka, Sajith Premadasa, şi-a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile prezidenţiale în faţa lui Gotabaya Rajapaksa, fratele fostului preşedinte Mahinda Rajapaksa (2005-2015), transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

‘Este privilegiul meu să onorez decizia poporului şi să-l felicit pe dl Gotabaya Rajapaksa pentru alegerea sa drept cel de-al şaptelea preşedinte al Sri Lanka’, a declarat Sajith Premadasa, fiul unui preşedinte asasinat în 1993 de rebelii separatişti tamili.


Citește și : Trump a început controlul medical anual

Tabără Rajapaksa revendicase victoria înaintea anunţării oficiale a rezultatelor definitive.

Viitorul preşedinte Gotabaya Rajapaksa, supranumit ‘Terminator’, are o imagine de om forte pentru rolul avut sub preşedinţia fratelui său Mahinda, aşteptat să preia postul de prim-ministru.

Locotenent-colonel în retragere, Gotabaya a condus de facto reprimarea rebeliunii minorităţii tamile în 2009, care a pus capăt unui război civil de 37 de ani şi i-a adus clanului Rajapaksa o mare popularitate în rândul majorităţii etnice singaleze.

Ofensiva a provocat însă o baie de sânge, apărători ai drepturilor omului estimând că 40.000 de civili tamili au murit în ultimele luni ale conflictului.

‘Gota’ (diminutivul său) mai este suspectat că, sub preşedinţia fratelui său, a condus ‘escadroane ale morţii’, care au răpit şi ucis zeci de tamili, opozanţi politici sau jurnalişti.

În prezent, Gotabaya Rajapaksa se află în libertate sub cauţiune într-un caz de deturnare a sute de mii de dolari din fonduri publice.

El neagă şi acuzaţiile potrivit cărora a primit comisioane de milioane de dolari pentru achiziţia unor avioane de vânătoare la mâna a doua din Ucraina în 2007, o anchetă în care nu este inculpat în acest stadiu.

Citește și : Acord istoric pentru schimbarea Constituţiei din Chile: un referendum va avea loc în aprilie 2020

Viitorul preşedinte este vizat şi în SUA de o plângere pentru că ar fi ordonat acte de tortură împotriva tamililor pe când era la putere.

Gotabaya Rajapaksa a avut şi cetăţenie americană, la care a declarat că a renunţat pentru a putea participa la scrutinul prezidenţial.