DISTRIBUIȚI
udgtv.com

Cei patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Mexic s-au acuzat reciproc de corupţie marţi, în ultima lor dezbatere televizată dinaintea scrutinului care are loc la 1 iulie, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nu sunt corupt. Nu sunt corupt ca tine” – i-a replicat candidatul de stânga Andres Manuel Lopez Obrador – favorit în sondaje – candidatului situat pe poziţia a doua în preferinţele de vot, conservatorul Ricardo Anaya (PAN, Partidul Acţiunea Naţională).


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Acesta din urmă îl acuzase că a atribuit fără licitaţie contracte în valoare de circa 7 milioane de euro, în perioada în care a fost primar al capitalei mexicane, între 2000 şi 2005.

„Dacă-ţi arăt contractele, renunţi la candidatură?” – l-a sfidat Anaya, pentru a continua acuzându-l şi pe candidatul de dreapta Jose Antonio Meade (PRI, Partidul republican instituţional) de implicare în vastul scandal de corupţie Odebrecht, care zdruncină o mare parte din America Latină.

„Singurul pus sub acuzare aici pentru un delict este Ricardo (Anaya)”, i-a răspuns Meade (49 de ani), făcând referire la o acuzaţie de spălare de bani formulată împotriva tânărului său contracandidat (38 de ani).

„Sărută-l”, a intervenit candidatul independent Jaime Rodriguez Calderon (60 de ani), supranumit „El Bronco”, după atacul lui Anaya împotriva lui Obrador, după care i-a îndemnat pe alegători să-i „trimită pe toţi trei la pensie, fără pensie” şi să ţină cont de faptul că cei trei „ar putea ajunge la închisoare”.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

„Sunt disperaţi”, a comentat Lopez Obrador, care beneficiază de un avans confortabil în sondaje, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de vot. „Corupţia este principalul motiv de sărăcie”, a declarat veteranul de stânga în vârstă de 64 de ani, care a eşuat până acum de două ori în alegerile prezidenţiale.

El a promis că „profesorii, infirmierele şi medicii vor câştiga mai bine” şi a explicat că va reuşi să finanţeze aceste cheltuieli prin reducerea nivelului corupţiei.

„El Bronco” – guvernatorul statului Nuevo Leon din nordul ţării şi ultimul în intenţiile de vot – a făcut, din nou, deliciul internauţilor mexicani promiţând crearea unei „Facebook Bronco Investigacion (FBI)” în cadrul căreia să fie colectate denunţuri din partea cetăţenilor. La prima dezbatere televizată, Calderon propusese ca infractorilor să li se taie mâinile.