DISTRIBUIȚI
Россия. Москва. 25 июля 2015. Телеведущая Ксения Собчак на старте ГУМ-Авторалли на ретро-автомобилях в Ветошном переулке. Марина Лысцева/ТАСС

Candidata la alegerile prezidenţiale din Rusia, Ksenia Sobceak, vedetă de televiziune apropiată opoziţiei, a declarat marţi că speră să-i reunească pe ruşii care sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară, relatează AFP. 

În cadrul unei conferinţe de presă într-un teatru din centrul Moscovei, Ksenia Sobceak a negat cu vehemenţă zvonurile potrivit cărora candidatura sa la alegerile prezidenţiale din martie 2018 ar fi fost decisă de Kremlin pentru a o contracara pe cea a lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al puterii.


‘Nu îl voi insulta pe Putin personal. Pentru unii, este adevărat că Putin este mai presus de toate un tiran şi un dictator. Pentru alţii, el este liderul care protejează lumea rusă şi care a salvat Rusia căzută în genunchi’, a spus ea.

‘Pentru mine, Putin este mai presus de toate cineva care l-a ajutat pe tatăl meu în timp ce se afla într-o situaţie dificilă şi care practic i-a salvat viaţa. Îmi amintesc’, a adăugat Ksenia Sobceak, al cărei tată, Anatoli Sobceak, fostul primar al oraşului Sankt-Petersburg, este considerat mentorul politic al preşedintelui rus.

Cu toate acestea, Ksenia Sobceak a explicat că este ‘împotriva a tot ceea ce se întâmplă în Rusia’ şi ‘nu apreciază tot ce a făcut Putin ca politician’.

Tânăra de 35 de ani vrea să reprezinte votul ‘împotriva tuturor’, o opţiune oferită anterior alegătorilor pe buletinele de vot, spunând că ‘aceste alegeri trebuie să devină un referendum naţional în care candidatul ‘împotriva tuturor’ să-i unească pe oameni’.

Acuzată că divizează opoziţia prin candidatura sa, Ksenia Sobceak a promis să se retragă din cursă dacă Alexei Navalnîi va fi autorizat să-şi depună candidatura la alegeri.

Comisia electorală din Rusia l-a avertizat săptămâna trecută pe Navalnîi că va fi eligibil abia începând din anul 2028, din cauza cazierului său judiciar, spulberând încă o dată speranţele acestuia de a-l concura pe Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din luna martie a anului viitor.