DISTRIBUIȚI
Le Monde

O a doua serie de audieri în Parlamentul European este avută în vedere cu scopul de a da o nouă şansă franţuzoacei Sylvie Goulard şi altor candidaţi la posturi de comisari europeni care au fost respinşi iniţial de către eurodeputaţi, informează joi AFP, citând surse parlamentare, potrivit agerpres.

Cinci candidaţi urmează să mai fie audiaţi săptămâna viitoare.


Nouăsprezece dintre ei au fost audiaţi în această săptămână de către aleşii europeni şi trei au fost puşi în dificultate: franţuzoaica Sylvie Goulard, suedeza Ylva Johansson şi polonezul Janusz Wojciechowski.

Citește și : PE respinge ‘în forma sa actuală’ planul propus de Johnson pentru un acord privind Brexitul

Suedeza, candidată pentru a Afaceri interne, şi polonezul pentru Agricultură „nu au convins deloc de capacitatea lor de a-şi gestiona portofoliile”, a afirmat un eurodeputat din grupul Partidului Popular European, prima forţă în Parlament.

Problema franţuzoaicei este cu totul alta. Sylvie Goulard s-a arătat „cât se poate de capabilă” să gestioneze foarte importantul portofoliu al Pieţei Interne, al Industriei şi al Apărării, cu trei direcţii generale în subordinea sa, dar „ea ridică o problemă politică”, a adăugat acelaşi europarlamentar.

„Aşteptăm de la candidaţi integritate şi competenţe”, a explicat el.

„Sylvie Goulard trebuie să explice Parlamentului pentru ce vizează un post de comisar european în pofida problemelor judiciare care au constrâns-o să demisioneze din postul său de ministru în Franţa”, a subliniat el. Acest reproş i-a fost adresat în mai multe rânduri în cursul audierii sale miercuri.

„Nu avem nevoie de o Superwoman. Avem nevoie de un comisar căruia scandalurile să nu-i pună în pericol importante proiecte pentru piaţa internă a UE”, a avertizat PPE într-un comunicat publicat pe contul său Twitter.

Sylvie Goulard face obiectul unei anchete în Franţa pentru utilizarea finanţărilor europene acordate aleşilor din MoDem ( Mişcarea Democrată Franceză) în Parlamentul European pentru asistenţii lor. O anchetă similară a fost deschisă de Oficiul antifraudă al UE, OLAF.

Candidata franceză a fost întrebată de asemenea despre importantele remunerări obţinute din partea Fundaţiei Berggruen, un think tank american, între 2013 şi 2016, când ea era deputată europeană.

Citește și : Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o reuniune a ONU după noul test cu rachetă nord-coreean

Cei trei candidaţi picaţi au fost rugaţi să răspundă în scris la o serie de întrebări şi o nouă serie de audieri este avută în vedere în 14 şi 15 octombrie, cu trei zile înainte de summitul european. Această serie permite de asemenea să fie audiaţi noii candidaţi desemnaţi de Ungaria şi România, după respingerea lui Lazlo Trocsanyi şi a Rovanei Plumb.

Mai mulţi aleşi intervievaţi de AFP au emis îndoieli cu privire la şansele Sylviei Goulard, iar şeful unui grup politic a estimat că ar preferabil ca ea să se retragă.

Votul de învestitură al noii Comisii Europene, prezidată de nemţoaica Ursula von der Leyen, este prevăzut să aibă loc în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European în 21-24 octombrie la Strasbourg.