DISTRIBUIȚI

Cancelarul conservator german Angela Merkel a declarat luni că speră să finalizeze până la jumătatea lunii ianuarie 2018 discuţiile exploratorii cu Partidul Social-Democrat (SPD) cu privire la formarea unui nou guvern, pentru ca ulterior conservatorii şi social-democraţii să poată lansa negocierile oficiale pentru reluarea alianţei care a guvernat Germania până la alegerile din septembrie, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Dorim să construim un guvern stabil”, a subliniat Angela Merkel, întrebată cât este de realistă dorinţa exprimată de preşedintele francez Emmanuel Macron ca până în martie anul viitor să obţină progrese împreună cu Germania în dezbaterea cu privire la reforma zonei euro.


Citeşte şi: Prinţul Harry l-a intervievat pe Barack Obama pentru un show radiofonic – VIDEO

„De aceea, succesul discuţiilor exploratorii înseamnă, în opinia CDU şi a CSU (Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Merkel şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială), că pe parcursul acestor discuţii trebuie să ajungem la un acord asupra unor chestiuni specifice”, a explicat ea.

„Din perspectiva noastră, orice mai puţin decât atât ar înseamnă că discuţiile exploratorii nu au avut succes”, a adăugat Merkel.

Pe de altă parte, Martin Schulz, liderul SPD, le-a spus membrilor de partid că speră să obţină prestigiosul portofoliu al finanţelor într-o viitoare coaliţie cu CDU, a notat dpa.

Citeşte şi: TOTUL împotriva terorismului. Orban a scos blindatele în centrul Budapestei

Schulz, care iniţial s-a angajat să treacă în opoziţie, după ce SPD a înregistrat pierderi record la alegerile din septembrie, a acceptat să înceapă convorbiri exploratorii pentru formarea guvernului cu conservatorii, după eşecul negocierilor dintre aceştia din urmă şi alte două formaţiuni mai mici şi în pofida puternicei opoziţii a bazei partidului faţă de intrarea într-o nouă „mare coaliţie”.

Surse din SPD au confirmat pentru dpa o ştire apărută în Handelsblatt în sensul că Martin Schulz le-a spus colegilor săi de partid că obiectivul negocierilor de coaliţie cu blocul lui Merkel „îl reprezintă Ministerul Finanţelor”.