DISTRIBUIȚI
cnn

Cancelarul german Angela Merkel a propus marţi, într-un discurs în Parlamentul European, crearea la un moment dat a „unei veritabile armate europene”, la scurt timp după o controversă puternică pe acest subiect între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi „constituirea unui consiliu de securitate european”, relatează AFP, dpa şi Reuters, scrie Agerpres.

„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană”, a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg.


Citește și : Adjunctul Theresei May: Marea Britanie și Uniunea Europeană ar putea finaliza un acord pentru Brexit în 24 – 48 ore

Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei „veritabile armate europene” pentru protejarea Vechiului Continent şi a evocat necesitatea „de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii” în domeniul spaţiului cibernetic.

Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, dar care nu este universal acceptată, l-a iritat pe Trump.

În discursul de marţi, Angela Merkel a propus totodată Parlamentului European „constituirea unui consiliu de securitate european” pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene.

Citește și : Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei

„Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă în cadrul căruia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid”, a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.