DISTRIBUIȚI
European Western Balkans

Ţările din zona euro care încalcă regulile de disciplină bugetară ale uniunii montare trebuie sancţionate mai sever, a declarat luni, într-un interviu, cancelarul austriac Sebastian Kurz, ţintind spre Italia, relatează DPA, potrivit agerpres.

Guvernul populist din Italia a ignorat în bună măsură solicitările UE de a reduce datoria şi deficitul ţării, încercând să relanseze o economie stagnantă prin cheltuieli mai mari cu pensiile şi asistenţa socială. Acest lucru a declanşat dispute majore cu Bruxellesul.


Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

„Vom scăpa de criză doar dacă există sancţiuni clare împotriva membrilor care produc datorii. Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a reduce nivelurile deficitului şi pentru a respecta regulile Pactului de Stabilitate”, a declarat Kurz pentru cotidianul italian La Stampa.

Pactul de Stabilitate este setul de reguli care guvernează zona euro.

Acest lucru trebuie făcut pentru „a preveni, de exemplu, ca Italia să devină o a doua Grecie printr-o politică iresponsabilă a datoriilor”, a spus Kurz, cerând introducerea unor reguli mai dure într-un nou Tratat al UE.

El a precizat că aceasta ar fi singura cale prin care „putem preveni ca Italia să pună în pericol întreaga zonă euro”.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

Kurz a cerut de asemenea „sancţiuni clare” împotriva ţărilor care au permis ca migranţi ilegali să treacă într-un alt stat membru al UE – un alt aparent reproş la adresa Italiei, care este în prima linie a crizei migraţiei din UE şi are graniţă cu Austria.

Atenţionările liderului austriac vin după afirmaţii făcute la sfârşitul lunii aprilie de vicepremierul italian şi liderul de extremă-dreapta Matteo Salvini, potrivit căruia UE îşi va schimba poziţia la după alegerile pentru Parlamentul European de la 23-26 mai pentru a acord Italiei mână liberă în privinţa disciplinei bugetare.