DISTRIBUIȚI
RFI Romania

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a evocat joi posibilitatea prelungirii negocierilor privind Brexitul pentru a evita posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord, relatează AFP, potrivit agerpres.

Îngrijorările sunt din ce în ce mai numeroase în ceea ce priveşte o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fără un acord de retragere, în primul rând din cauza problemei spinoase a Irlandei de Nord şi a modalităţii de evitare a controalelor la frontieră între această provincie şi Republica Irlanda.


Citește și : Atena se joacă cu nervii lui Erdogan. Un militar turc a primit azil în Grecia

„Sper că putem rezolva problema dificilă a Irlandei de Nord şi a unei posibile frontiere. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci susţin continuarea negocierilor pentru a se evita un Brexit dur”, a declarat Kurz în cadrul unei întâlniri cu presa străină la Viena.

Întrebat dacă este vorba despre o prelungire a articolului 50 – care prevede în mod normal doar doi ani de negocieri între ziua în care ţara, în acest caz Marea Britanie, a notificat Uniunea Europeană în legătură cu intenţia sa de a ieşi din blocul comunitar şi ziua efectivă a retragerii – el le-a răspuns jurnaliştilor: „Vom vedea”.

În principiu, negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, îi revine sarcina de a propune prelungirea articolului 50, iar cele 27 de state membre trebuie să accepte sau nu în unanimitate această propunere.

Citește și : Fundaţia lui Soroş se răsteşte la Matteo Salvini: ‘Nu mai spuneţi minciuni despre noi!’

Kurz a declarat că va merge în Irlanda şi în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu premierii celor două ţări.

„Sperăm că vom putea ajuta în următoarele şase luni”, a spus liderul austriac, insistând că scopul său este de ajunge la un acord cu Regatul Unit, însă dacă nu va fi posibilă evitarea unui Brexit dur, atunci ar trebui continuate negocierile.