DISTRIBUIȚI

Pentru a-şi gestiona stresul în contextul epidemiei de coronavirus, a tolera mai bine perioada de carantină sau pentru a-şi face stocuri de teama unei penurii, canadienii şi turiştii au luat cu asalt în ultimele zile magazinele şi site-urile care comercializează produse pe bază de canabis, un drog uşor ce poate fi consumat legal în Canada de la sfârşitul anului 2018, informează AFP, potrivit agerpres.

În faţa magazinului Asociaţiei pentru Canabis din Quebec (SQDC) de pe strada Sainte-Catherine, principala arteră comercială din Montreal, coada de aşteptare se formează înainte de deschiderea localului.


Citește și: Ambasadele și consulatele SUA suspendă acordarea vizelor

Autorităţile canadiene le-au recomandat călătorilor întorşi din străinătate să se izoleze voluntar timp de două săptămâni.

Consumul de canabis în scop recreaţional a fost legalizat pe 17 octombrie 2018 în Canada, devenită a doua ţară din lume care să a adoptat această măsură după Uruguay.

„Am remarcat o creştere a vânzărilor în decursul ultimelor zile”, a confirmat Fabrice Giguere, purtător de cuvânt al SQDC, care nu a dezvăluit însă cifre concrete. „Aprovizionarea este stabilă, atât online cât şi la sediu”, a menţionat acesta.

În restul Canadei, gigantul din domeniul canabisului Canopy Growth şi-a închis temporar cele 23 de magazine destinate comerţului cu amănuntul, invocând responsabilitatea socială de a limita contactele între clienţi.

„Încurajăm oamenii să cumpere online în detrimentul magazinului”, a afirmat Jordan Sinclair, vicepreşedinte pe probleme de comunicare în cadrul Canopy Growth.

Citește și: Coronavirusul a ajuns și-n Congresul american

În Ontario, cea mai mare piaţă de canabis din Canada, compania îşi concentrează eforturile pentru aprovizionarea companiei publice Ontario Cannabis Store (OCS), care deţine monopolul asupra vânzărilor online în această provincie.

„Am constatat o creştere marcată de volumul de vânzări în ultimele zile pe site-ul nostru”, a precizat Daffyd Roderick, director de comunicare al OCS, evocând o creştere de 80% până la 100% în weekendul trecut în comparaţie cu o perioadă obişnuită.

„Oamenii îşi fac provizii de lucruri care le vor face viaţa petrecută în izolare la domiciliu pe cât de suportabilă posibil. Cred că în această categorie intră alcoolul, dar şi canabisul”, a concluzionat Jordan Sinclair. „Oamenii fac cumpărături gândindu-se că vor avea mai puţine opţiuni în săptămânile care urmează”.