DISTRIBUIȚI
Canada's Prime Minister Justin Trudeau speaks during his meeting with Japan's Prime Minister Fumio Kishida in Ottawa, Ontario, Canada January 12, 2023. REUTERS/Blair Gable

Premierul canadian Justin Trudeau şi omologul său japonez, Fumio Kishida, şi-au afirmat joi, la Ottawa, dorinţa de a consolida legăturile economice, dar şi parteneriatul în domeniul securităţii în regiunea Asia-Pacific, notează AFP, potrivit agerpres.

„Am vorbit mult despre modul în care Canada poate fi un furnizor de încredere, nu numai de energie, ci şi de minerale esenţiale, resurse, inclusiv agricole”, a declarat Justin Trudeau în cursul unei conferinţe de presă comune în capitala canadiană.


Citeşte şi: Fiul lui Pablo Escobar deplânge glorificarea ‘narco-culturii’ – Black News

Întâlnirea lor a fost, de asemenea, o oportunitate de a discuta despre reforma majoră a strategiei de apărare a Japoniei care şi-a crescut considerabil cheltuielile militare.

Un anunţ „primit foarte favorabil” de Canada, a indicat Justin Trudeau, amintind situaţia din Asia.

În această regiune, el a arătat cu degetul „ascensiunea unor puteri autoritare din ce în ce mai contestatare, fie că este vorba despre Rusia sau China (…) tot mai perturbatoare”.

Fumio Kishida este primul şef de guvern asiatic care a vizitat Canada de când Ottawa a anunţat în noiembrie o nouă politică pentru Asia-Pacific pentru a contracara influenţa chineză.

Într-un moment în care „ordinea internaţională este expusă la diverse provocări, (…) ne vom întări cooperarea cu Canada pentru a menţine şi consolida pacea şi stabilitatea”, a explicat Kishida.

„Am convenit că ne vom opune ferm încercărilor unilaterale de a schimba statu quo-ul prin forţă în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud”, a adăugat el.

În domeniul energetic, Fumio Kishida consideră că gazul natural lichefiat va juca un „rol crucial” în tranziţia energetică a Japoniei.

Citeşte şi: Taiwanul anunţă incursiuni ale aviaţiei chineze pentru a doua zi consecutiv – Black News

Canada urmează să devină un furnizor important de energie pentru Japonia şi Coreea de Sud, în special prin terminalul de export de gaze naturale lichefiate (GNL) care urmează să fie deschis în 2025 în vestul ţării, în Columbia.

În turneu pentru a se întâlni cu omologii săi din alte ţări din G7, a cărui preşedinţie a fost preluată de Japonia pentru un an, premierul japonez şi-a vizitat aliaţii din Europa în această săptămână înainte de a se deplasa în America de Nord.

După vizita sa în capitala Canadei, Fumio Kishida pleacă vineri la Washington.