DISTRIBUIȚI
ScholarshipsAds

Canada a luat măsuri vineri împotriva unei întreprinderi iraniene ar fi furnizat drone Rusiei, într-o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la „comportamentul odios al regimului iranian, atât în ţară, cât şi în străinătate”, relatează AFP, potrivit agerpres.   

În cursul acestei luni, Canada a sancţionat deja două întreprinderi de armament acuzate de trimiterea de drone şi personal Rusiei pentru a ataca Ucraina.


Citește și: O nouă decizie a justiţiei defavorabilă lui Donald Trump

Ottawa a instituit sancţiuni împotriva a patru persoane şi a cinci entităţi „pentru rolul lor în încălcările flagrante şi sistematice ale drepturilor persoanei şi acţiunile comise de către regim care ameninţă în continuare pacea şi securitatea internaţionale”.

Printre ţintele acestor măsuri de retorsiune se află întreprinerea aeriană comercială şi de închirieri Safiran Airport Services, care „a coordonat zboruri militare ruseşti între Iran şi Rusia” şi este acuzată că ar fi ajutat la livrarea dronelor iraniene Moscovei pentru ca acestea să fie utilizate în Ucraina.

Canada a sancţionat de asemenea Baharestan Kish Company, specializată în conceperea şi fabricarea dronelor militare în Iran, care a încheiat în special acorduri cu Corpul Gardienilor Revoluţiei islamice (CGRI)- armata de elită a regimului de la Teheran.

În septembrie, SUA adoptaseră deja măsuri împotriva celor două companii.

Publicaţia iraniană ultraconservatoare Javan, „care difuzează mesaje antisemite şi propaganda regimului iranian”, figurează de asemenea pe listă.

Printre responsabilii vizaţi figurează Morteza Talaei, cel de-al doilea general de brigadă în cadrul Gardienilor Revoluţiei islamice, Hassan Karami, comandant al forţelor de ordine, precum şi Ali Ghanaatkar Mavardiani, un înalt magistrat şi procuror.

Citește și: Washingtonul anunţă sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni

„Canada nu va rămâne cu braţele încrucişate în timp ce regimul comite încălcări ale drepturilor persoanei din ce în ce mai grave şi mai extinse la adresa poporului iranian”, a indicat Ministerul de Externe canadian într-un comunicat.

În total, în ultimele săptămâni, guvernul canadian a impus sancţiuni împotriva a 99 de persoane şi 181 de entităţi iraniene, între care şi poliţia moravurilor.