DISTRIBUIȚI
MindaNews
A Bureau of Customs official opens a container van filled household wastes in the Mindanao Container Terminal in Tagoloan, Misamis Oriental Sunday, January 13, 2018. Under Basel Convention International Treaty, 51 container vans-around 1,400 tons- are being shipped back to Pyeongtaek, South Korea, its port of origin. A sizable waste material—5,100 tons—still remains in Tagoloan town and is awaiting shipment back to South Korea. Photo by Froilan Gallardo

O navă cargo care a transportat tone de deşeuri provenite din Canada şi depozitate mai mulţi ani în Filipine a ajuns sâmbătă în portul Vancouver, epilog al unei crize diplomatice între Manila şi Ottawa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Nava Anna Maersk, având la bord 69 de containere cu deşeuri, a acostat sâmbătă la terminalul din Tsawwassen, în apropiere din Vancouver (vest), au informat responsabili locali.


Citește și : Donald Trump a sosit la Seul, după ce l-a invitat pe Kim Jong-Un la frontiera dintre cele două Corei (DMZ)

Deşeurile urmau să fie descărcate şi transportate pentru a fi incinerate într-un centru specializat.

Aceste deşeuri, care putrezeau de şase ani în Filipine, s-au aflat în centrul unei crize diplomatice între Canada şi Filipine.

Mai mult de 100 de containere cu gunoi de provenienţă canadiană – deşeuri menajere, PET-uri şi pungi din plastic, ziare, scutece pentru adulţi – au fost transportate în Filipine de o firmă canadiană în 2013-2014 şi etichetate incorect drept plastic reciclabil.

Autorităţile canadiene au insistat că a fost vorba despre o tranzacţie privată, care nu a avut sprijinul guvernului.

O parte a deşeurilor au fost procesate, dar cele mai multe putrezeau în porturi filipneze.

Contenciosul s-a transformat în criză deschisă atunci când preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ameninţat în aprilie că va ‘declara război’ dacă Ottawa nu va repatria containerele, după care a rechemat ambasadorul şi consulii generali din Canada.

Citește și : Europa se topeste! Temperaturi extrem de ridicate, aşteptate sâmbătă în Franţa

La sfârşitul lunii mai, Ottawa a anunţat că va repatria rapid deşeurile, dând asigurări că ‘eliminarea lor sigură şi ecologică va avea loc în Canada înainte de sfârşitul verii lui 2019’.

Potrivit unui studiu oficial, Canada produce mai multe deşeuri pe cap de locuitor decât ţări cu nivel de trai comparabil, precum SUA şi Japonia.

Ţările industrializate se confruntă cu provocarea eliminării deşeurilor de plastic după ce China, care le acceptase multă vreme, a încetat să o mai facă, invocând preocupări de mediu.