DISTRIBUIȚI
ScholarshipsAds

Persoanele cu reşedinţa permanentă în Canada vor putea să acceadă mai uşor la cetăţenia canadiană ca urmare a unor modificări operate la Legea privind imigraţia, care vor intra în vigoare în curând, a anunţat miercuri guvernul canadian, citat de agenţiile de presă AFP şi Belga. 

Modificările, prevăzute să intre în vigoare la 11 octombrie, vizează reducerea perioadei de prezenţă obligatorie pe teritoriul canadian pentru a cere cetăţenia, precum şi posibilitatea pentru rezidenţii temporari, precum studenţii internaţionali, să li se contabilizeze timpul prezenţei în acest scop pentru cetăţenie.


Legea actuală impune rezidenţilor permanenţi să fie prezenţi pe teritoriul canadian timp de patru ani consecutiv în cei şase ani anteriori cererii de paşaport, dar noile norme scad această obligaţie la trei ani consecutiv din cinci, pentru care rezidentul permanent va trebui, de asemenea, să depună o declaraţie fiscală.

Rezidenţii temporari care doresc să obţină reşedinţă permanentă şi apoi cetăţenia vor putea să contabilizeze până la un an din prezenţa lor pe teritoriul canadian în acest scop, noile modificări permiţându-le să devină canadieni în doi ani în loc de trei.

Au fost de asemenea abrogate reglementările care obligau ca rezidenţii permanenţi să fie prezenţi pe teritoriul canadian 183 de zile pe an.

„Obiectivul acestor schimbări este de a se asigura că restricţiile şi obstacolele impuse rezidenţilor permanenţi care doresc să devină canadieni sunt suprimate”, a declarat ministrul imigrării Ahmed Hussen, adăugând că guvernul doreşte ca „toţi rezidenţii permanenţi în Canada să devină cetăţeni canadieni”.

„Înţelegem importanţa şi rolul pozitiv pe care îl joacă imigranţii în economia noastră, în societatea noastră şi în viaţa noastră culturală. (…) Avem responsabilitatea de a le facilita accesul la cetăţenia canadiană”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

O parte din noua lege intrase în vigoare în iunie, inclusiv abrogarea posibilităţii de revocare a cetăţeniei canadiene unei persoane cu dublă cetăţenie „dacă această persoană este declarată vinovată pentru trădare, spionaj sau terorism”, o dispoziţie adoptată sub guvernul precedent conservator.