DISTRIBUIȚI

Guvernul canadian a anunţat miercuri că recomandă anularea călătoriilor neesenţiale în străinătate, spunând că se teme de „ce este mai rău” din cauza ameninţării Omicron şi că va înăspri controalele la frontieră, notează AFP, potrivit agerpres.

„Trebuie să ne adaptăm la noua realitate şi, prin urmare, guvernul nostru recomandă oficial evitarea tuturor călătoriilor neesenţiale în străinătate”, a anunţat ministrul sănătăţii, Jean-Yves Duclos.


Citeşte şi: Facebook recunoaşte că ‘fact-checking-ul’ este un sistem de cenzură şi ei decid modul şi numărul distribuirilor – Black News

„Celor care au plănuit să călătorească, le spun ‘Nu este momentul'”, a insistat el în cursul unei conferinţe de presă. „Varianta Omicron se extinde foarte repede şi suntem îngrijoraţi pentru că vor fi canadieni blocaţi în străinătate din cauza măsurilor pe care alte ţări le-ar putea pune în aplicare foarte repede”, a adăugat ministrul.

Scenariul unei închideri a frontierei a fost analizat marţi de guvernul federal cu ocazia unei reuniuni de urgenţă cu premierii provinciilor, a informat AFP sursă guvernamentală sub protecţia anonimatului.

Dar în faţa opoziţiei celor din urmă, Canada a renunţat să îşi închidă frontierele cu câteva zile înainte de sărbătorile de sfârşit de an, a adăugat sursa.

Ministrul sănătăţii a mai precizat că va fi mărită „capacitatea de teste în aeroporturi” şi vor fi anunţate noi măsuri de control în zilele următoare.

„Cu siguranţă, vor exista şi alte măsuri pentru că situaţia va continua să evolueze”, a mai spus Jean-Yves Duclos, cerând provinciilor să grăbească administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

În cursul dimineţii de miercuri, premierul Justin Trudeau i-a sfătuit pe canadieni să fie „prudenţi”.

Citeşte şi: Coreea de Nord continuă să organizeze execuţii publice, însă acum o face mai ‘cu perdea’ – Black News

Anul trecut, călătorii sosiţi în Canada, fie că erau canadieni sau nu, au fost supuşi unei carantine obligatorii de 14 zile pentru a preveni răspândirea COVID-19.

OMS a avertizat marţi că varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent şi a îndemnat ţările să acţioneze rapid pentru a reduce transmiterea virusului.

Miercuri, Canada număra 40.000 de persoane atinse de COVID-19 cu cel puţin 4.500 de noi contaminări în ultimele 24 de ore. În ţară, aproximativ 87% dintre cei persoanele în vârstă de peste 12 ani sunt vaccinate.