DISTRIBUIȚI

Canada a numit joi primul său consilier însărcinat cu lupta împotriva islamofobiei, într-o ţară marcată de o serie de atacuri împotriva comunităţilor musulmane în ultimii ani, relatează vineri France Presse, potrivit agerpres.

Numirea lui Amira Elghawaby, o cunoscută activistă şi jurnalistă, „este un pas important în lupta noastră împotriva islamofobiei şi a urii în toate formele ei”, a declarat prim-ministrul Justin Trudeau într-un comunicat.


Citeşte şi: Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la memorii, în timp ce avocaţii săi costă bugetul 220.000

„Islamofobia este un fenomen pe care mulţi musulmani îl cunosc prea bine. Trebuie să schimbăm asta”, a adăugat el.

Dna Elghawaby va juca rolul de „purtător de cuvânt, consilier, expert şi reprezentant” al guvernului în elaborarea politicilor ce reflectă realitatea comunităţilor musulmane, se arată într-un comunicat.

„Aştept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu aleşi, factori de decizie şi lideri comunitari din toată ţara pentru a amplifica vocea musulmanilor canadieni”, a declarat pe Twitter cea care conduce comunicaţiile Fundaţiei canadiene pentru relaţii rasiale.

„Astăzi marcăm un moment istoric pentru musulmanii din Canada”, a reacţionat într-un comunicat Consiliul Naţional al Musulmanilor Canadieni (CNMC).

Într-o serie de tweet-uri, Amira Elghawaby a reamintit şi numele membrilor comunităţilor musulmane ucişi în acte islamofobe în ultimii ani.

Citește și: Mark Rutte vrea înăsprirea regulilor privind migraţia – Black News

În iunie 2021, patru membri ai unei familii musulmane au fost ucişi când un bărbat i-a lovit cu camioneta la London, în provincia Ontario. Cu patru ani înainte, şase musulmani au murit şi cinci au fost răniţi într-un atac asupra unei moschei din Quebec.

Această numire este rezultatul recomandărilor făcute la summitul naţional al islamofobiei organizat de guvernul federal în iunie 2021, ca răspuns la aceste atacuri.